Preşedintele USR, Dan Barna, a reiterat marţi că angajarea răspunderii de către Guvern în cazul bugetului de stat ar crea un precedent periculos şi a arătat că reprezentanţii Uniunii solicită ferm dezbaterea acestui proiect în Parlament, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban si Dan BarnaFoto: Agerpres

„Nu doar că ar lăsa Parlamentul în offside, ci ar crea un precedent foarte periculos pentru că orice guvern viitor, poate nu la fel de bună credinţă cum este acesta, ar putea să folosească acest precedent. (...) Noi vom rămâne fermi pe solicitarea ca bugetul să fie dezbătut în Parlament pentru că aceasta este calea normală şi întotdeauna va exista o urgenţă. (...) Fiecare guvern va sta până în ultimul moment şi va spune: 'arde, haideţi să ne angajăm răspunderea'. În felul acesta, dacă acceptăm să eliminăm dezbaterea pe buget practic rolul Parlamentului scade şi mai mult”, a declarat Barna la B1 Tv.

El a susţinut, însă, că este firesc să existe puncte de vedere diferite pe buget, dar a subliniat că foarte puţine lucruri din acordul politic încheiat cu PNL au fost rezolvate de către Guvernul Orban.

„Puţine lucruri din acordul politic, exceptând recursul compensatoriu, au fost rezolvate de către premierul Orban, cum a promis. Primari în două tururi este una dintre temele la care ţinem foarte mult, Secţia specială este o temă despre care am vorbit în acordul respectiv. O să avem amendamente în zona de mediu legate de reducerea furtului de lemn din pădurile României. Sunt teme agreate cu premierul Orban, unde aşteptăm nişte manifestări ale Guvernului în funcţie, ca să fiu elegant. (...) Nu există un sprijin politic pe care PNL să-l aibă şi pe care noi să-l retragem. Nu suntem într-o logică în care noi am acordat un sprijin politic şi nu sunaţi că ieşim noi din când în când. Suntem într-o logică foarte clară în care discutăm pe proiecte şi pe iniţiative, dacă ele sunt în logica României care se modernizează le susţinem fără doar şi poate, dacă nu sunt în această direcţie votul nostru nu este unul pregarantat. De aceea noi vom continua să punem accentul, să punem presiune pe rezolvarea temelor foarte importante - cea mai importantă temă primari în două tururi, nu suntem într-o coaliţie de susţinere a Guvernului”, a spus Barna.

Liderul USR a pledat pentru angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

El a mai susţinut că discuţia ar trebui să rămână deschisă cu privire la legea pensiilor şi a indicat că Secţia specială pentru magistraţi este un subiect de discuţie pentru începutul anului viitor.

Citește și:

Barna: Susținem proiectul de eliminare a pensiilor speciale dar probabilitatea ca el să fie atacat la CCR de PSD este una foarte mare