Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că parlamentarii Uniunii susţin proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, însă a indicat că probabilitatea să fie atacat la CCR de PSD este una foarte mare, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„De câteva săptămâni PSD, pur şi simplu, se joacă cu această guvernare minoritară a PNL în Parlamentul României. (...) La fel se întâmplă cu subiectul acesta al pensiilor speciale. Săptămâna trecută s-a creat un spectacol, au fost aduşi reprezentanţii tuturor categoriilor profesionale afectate de tăierea acestor pensii speciale, s-a creat o piesă de teatru spectaculoasă în comisie, s-a amânat pentru astăzi, astăzi am văzut un consens foarte frumos şi remarcabil. Probabil că există o vulnerabilitate de constituţionalitate, dar este un pas înainte important. (...) Existând un cadru legislativ pe care se bazează pensiile speciale ale magistraţilor probabilitatea ca această lege să fie atacată este una foarte mare”, a declarat Barna la B1 Tv.

El a susţinut că în proiectul USR cu privire la pensiile speciale se prevedea o plafonare a pensiilor pentru magistraţi.

Barna a indicat că va susţine proiectul PNL în Parlament.

„Vom susţine pentru că orice pas în acest demers de a elimina pensiile speciale va fi susţinut de USR. (...) Vom vedea ce se va întâmpla. Chiar dacă va fi atacată la CCR şi se întoarce în Parlament putem să o reparăm. Noi vom încerca şi mâine în plen să introducem amendamente astfel încât să scoatem elementele acestea de vulnerabilitate din lege, dar cu actuala majoritate PSD perspectivele sunt foarte mari”, a spus liderul USR.

El a susţinut că amendamentul privind eliminarea indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi sportivi a fost introdus pentru a „demonstra că pentru PSD întregul demers merge spre derizoriu”.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI. A fost introdus un amendament al deputatului Adrian Solomon prin care se elimină şi indemnizaţiile de merit pentru artişti şi sportivi, precum şi drepturile altor categorii profesionale.

De asemenea, cuantumul alocaţiilor pentru copii urmează să fie dublat, ajungând la 300 de lei, conform unui amendament adoptat în aceiaşi comisie, iar alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.

Amendamentul propus de tot de Adrian Solomon modifică OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi art. 58 alin 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.