Premierul Ludovic Orban spune că PNL nu susţine proiectul privind reducerea TVA, aflat în dezbatere parlamentară, și că nu îl va vota, chiar dacă a fost iniţiat de un liberal. El spune că proiectul este inițiat de un liberal "ca parlamentar individual" şi "nicidecum din partea PNL".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ludovic Orban a ținut să explice că proiectul de lege privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 nu aparține PNL, chiar dacă a fost inițiat de un liberal, el spunând că "e o mare diferenţă între proiectele iniţiate de parlamentari, individual, şi proiectele PNL".

"Pentru ca un proiect să fie susţinut de PNL, procedura statutară care o avem este ca proiectul să fie analizat, avizat de comisiile de specialitate ale partidului, să obţină aprobarea Biroului Executiv al partidului. (...) PNL nu susţine decât acele proiecte care au respectat procedura de susţinere şi au fost votate în Biroul Executiv, ca atare, nu vom vota un proiect, chiar dacă aparţine unui coleg de-al nostru care a iniţiat un proiect de lege ca parlamentar individual şi nicidecum din partea PNL", a declarat Ludovic Orban, întrebat cum vor vota miercuri deputații liberali la proiectul privind reducerea TVA.

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost impusă de majoritatea PSD din comisie.

Proiectul a fost făcut de cinci deputați PNL pe când partidul era în opoziție, iar PSD l-a blocat în vremea în care social-democrații erau la guvernare. Acesta a fost iniţiat de către deputaţii PNL Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.