​Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost impusă de majoritatea PSD din comisie și urmează să meargă la vot în plen, miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, 13 voturi au fost pentru, iar 2 împotrivă, acestea din urmă aparținând PNL și USR. Propunerea legislativă a fost făcută de cinci deputați PNL pe când partidul era în opoziție. PSD a blocat în vremea în care social-democrații erau la guvernare.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional. El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).

De precizat este că PSD intenționează să-l pună pe ordinea de zi la ședința de plen de miercuri. Astfel, reducerea TVA are șanse mai să fie adoptată de Parlament și să meargă la pomulgare la președintele Klaus Iohannis.