Orban, despre amânarea eliminării pensiilor speciale în Parlament: Poate că va permite conturarea unei poziții unitare cu USR/ Schimbare de macaz- susținem păstrarea pensiilor doar pentru militari

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 11 decembrie 2019, 17:18 Actualitate | Esenţial


Salariu
Foto: Pro TV
Premierul Ludovic Orban spune că amânarea abrogării pensiilor speciale de către Parlament va da răgazul majorității parlamentare care sprijină Guvernul să vină cu o poziție unitară. El a subliniat că PNL susține păstrarea acestor pensii doar pentru militari. Aceasta, în condițiile în care până acum PNL a susținut, așa cum e prevăzut și în proiectul din Parlament, menținerea pensiilor speciale și pentru magistrați.

"(...) Poate că până la urmă amânarea discuțiilor va permite conturarea unei poziții unitare la nivelul majorității parlamentare care sprijină acest guvern, astfel încât să putem construi o majoritate pentru soluția care clar, din punctul nostru de vedere, este soluția care să asigure calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepțiile evident cunoscute, care sunt legate de cadrele militare despre care noi susținem că trebuie să beneficize de pensii de serviciu pentru că sunt toată viața în slujba statului român", a declarat, miercuri, Ludovic Orban, întrebat despre amânarea de către parlament ale celor două proiecte ale PNL și USR privind eliminarea pensiilor speciale.

(De la minutul 8)


Marţi, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale depuse de PNL şi USR, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii solicitând respingerea actelor normative. Dezbaterile au fost amânate până anul viitor, la propunerea PSD.

Proiectul de lege al USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Condiția este însă ca pensiile judecătorilor, procurorilor și ale cadrelor militare să fie plafonate la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate a persoanei respective.

Deputatul Claudiu Năsui, liderul USR București, spunea că soluția în cazul pensiilor speciale este plafonarea lor, pentru că pensiile militarilor și magistraților, care au un statut special, reprezintă 97% din total. ”Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%”.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE AL USR

PNL, în schimb, susținea în proiectul de lege depus în Parlament menținerea pensiilor atât în cazul cadrelor militare, cât și al magistraților.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE AL PNLCâteva ore mai târziu însă, premierul Orban afirma că PNL susține eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu ale cadrelor militare. "În ceea ce ne priveşte pe noi, PNL, decizia noastră este foarte clară: noi susţinem calculul pensiilor pe principiul contributivităţii. Asta este decizia politică a PNL, cu singura excepţie, a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare", declara premierul luni seară.


(De la minutul 4)Întrebat de HotNews.ro cum explică acestă schimbare de macaz legată de pensiile magistraților, deputatul Florin Roman a declarat: "Decizia politică a PNL este să susțină menținerea pensiilor de serviciu ale cadrelor militare. Pentru pensiile magistratilor este nevoie de o altă decizie politică".

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară că, personal, nu susține eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, dar această discuție „se va purta în Parlament”.

Comentând această declarație a președintelui, premierul Ludovic Orban declara marţi seară că PNL susţine punctul de vedere exprimat de preşedintele Klaus Iohannis privind pensiile pentru magistraţi şi militari. "Dacă preşedintele are un punct de vedere, întotdeauna noi ţinem cont de acest punct de vedere, dar în ceea ce priveşte decizia politică a PNL, pe care am cumpănit-o mult, este aceea că noi susţinem principiul contributivităţii care să stea la baza calculului pensiilor, cu excepţia pe care o admitem, cea a cadrelor militare, pentru că cei care îmbracă haina militară sunt în serviciul ţării toată viaţa. Sistemul acesta este folosit în toate ţările NATO, în care se acordă un sistem de pensii de serviciu, în rest noi susţinem principiul contributivităţii", a spus Orban.

Decizia lui Ludovic Orban de păstrare a pensiilor speciale doar pentru militari, nu și pentru magistrați, este cu atât mai surprinzătoare cu cât o decizie din 2010 a Curții Constituționale a statuat că o modificare în domeniu contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.

CONSULTĂ AICI DECIZIA CCR

"Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în deciza CCR din 2010.


În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare.

Hotnews.ro a scris că, potrivit unui răspuns primit în octombrie anul trecut la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.

Pensia medie în cazul unor legi speciale:
 • 18.150 de lei - judecători și procurori
 • 10.869 de lei- personal aeronautic
 • 7.744 de lei - Curtea de conturi
 • 4.446 de lei - funcționar public parlamentar
Din cei 9.312 beneficiari ai pensiilor de serviciu, 5.818 au peste 6.000 de lei, 4.046 peste 10.000 de lei, 1.817 peste 20.000 de lei, 162 peste 30.000 de lei, iar 10 peste 40.000 de lei.

Din numărul de 178.168 de beneficiari de pensii militare, 29.584 încasează peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei.

Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).

La aceeași interpelare a răspuns și MAI, care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. Din date neoficiale, puțin peste 1.200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei.

MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde fără a preciza numărul beneficiarilor. Ultimele date disponibile, la nivelul anului 2016, menționau un număr de circa 75.000 de beneficiari. Din aceleași date, SRI avea în jur de 9.400 de pensionari.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:
 • procurori, judecatori - 3.800
 • personal aeronautic - 1.453
 • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete - 1.789
 • funcționari publici parlamentari - 805
 • diplomați - 850
 • beneficiari ai Curții de Conturi - 605Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11707 vizualizari

 • -9 (19 voturi)    
  pleonasmul zilei (Miercuri, 11 decembrie 2019, 17:20)

  Mazeta [utilizator]

  Magistrat militar.
  • +1 (7 voturi)    
   Eu zic sa fie mai atent (Joi, 12 decembrie 2019, 6:09)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca Klaus a zis sa fie pastrate pensiile la magistrati si nu e bine sa-l supere pe seful. In rest, m-as mira ca Orban si PNL sa aiba atata caracter sa duca proiectul asta la capat. Macar sa puna un plafon decent si tot ar fi mai bine decat nimic.
 • +1 (19 voturi)    
  Exceptia (Miercuri, 11 decembrie 2019, 17:25)

  Radub1000 [utilizator]

  va fi deci de 90 la suta si nu 97 la suta. Ce gluma buna. Exceptiile cuprind majoritatea pensiilor speciale. Mai bine nu taiati nimic.
 • +16 (22 voturi)    
  Deci 95% rămân cu pensii uriașe! Doar 5% le pierd! (Miercuri, 11 decembrie 2019, 17:30)

  simplex1 [utilizator]

  Din 187480 pensii speciale, cele militare (178168) rămân neschimbate, adică uriașe ca acum.

  Asta înseamna ca 178168/187480=95% din pensiile speciale vor sta nemodificate și doar 5% se micșorează.

  Pensiile militarilor trebuie scăzute în primul rând deoarece ele constituie majoritatea celor speciale însă guvernului PNL ii este frica de o rebeliune armata.

  Când la fiecare suta de oameni anulezi privilegiile doar la 5 asta nu înseamnă ca ai făcut dreptate sau măcar ai intreprins o acțiune care aduce economii semnificative la bugetul de stat.
 • -3 (9 voturi)    
  atentie la aritmetica (Miercuri, 11 decembrie 2019, 18:03)

  srpc [utilizator]

  insumarea numarului beneficiarilor de pensii de serviciu nu se potriveste cu totalul vostru :))
 • +16 (20 voturi)    
  soldatul Švejk (Miercuri, 11 decembrie 2019, 18:20)

  leleaflore [utilizator]

  in afara de faptul ca ies la pensie la 45-47 de ani, ce altceva mai fac militarii ca sa merite pensie speciala??
  Ma refer la cei care freaca menta prin unitati/birouri...
 • +9 (13 voturi)    
  Salariile (Miercuri, 11 decembrie 2019, 19:00)

  dincannes [utilizator]

  … trebuie sa fie mari, cind munca este intensa sau riscanta, dar pensiile trebuie sa fie egale pentru toti.
  Cine doreste si o poate face financiar, are posibilitati multiple de a pune bani de o parte.
  Cu banii dati astazi pentru pensiile speciale, se pot creea noi locuri de munca pentru cei ce ezita inca sa plece sau nu, in strainatate. Mai mult decit atit, ii putem atrage pe cei plecati sa revina in tara.
  Avem nevoie de citi mai multi copii in Romania; cea mai buna investitie.

  Pensiile speciale ne frineaza dezvoltarea, ne saracesc !
  • +9 (11 voturi)    
   Corecta abordare... (Miercuri, 11 decembrie 2019, 21:23)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Total de acord cu tine!
   Militarii si in special magistratii au salarii foarte bune, ceea ce le permit sa economiseasca mai mult in pilonul 2 si 3 de pensii daca doresc...!
   Castigi mai mult vei contribui mai mult la fondurile de pensii si vei avea o pensie mai mare.
   Nu trebuie sa existe conceptul de pensie speciala in Romania!

   Romanii nu sunt categorisiti in constitutie in persoane standard si persoane speciale.

   Principiul contributivitatii trebuie sa fie singurul care decide cuantumul viitor al pensiei!
 • +14 (16 voturi)    
  O bataie de joc pensiile speciale militare (Miercuri, 11 decembrie 2019, 21:21)

  floriniulian [utilizator]

  In primul rand ca nu avem armata decat o adunatura de analfabeti si betivani care stau degeaba toata ziua.

  Romania nu a avut nici un razboi in ultima 100 de ani deci aceste pensii sunt niste aberatii.

  Cei care s-au dus in Afganistan&si alte tari s-au dus pe baza de voluntariat pentru bani si nu fortati de statul Roman.Nu au aparat Romania.

  Aceste pensii speciale ''militare'' sunt o bataie de joc la adresa noastra si trebuie eliminate.Nu exista nici un motiv pentru acordarea acestor pensii.

  Daca aceste pensii se vor acorda in ciuda valului de revolta a celor care muncesc sa le plateasca PNL va dispare de pe scena politica alaturi de orice alt partid care sustine aceste aberatii.
 • +13 (13 voturi)    
  alaturi de popi (Joi, 12 decembrie 2019, 7:22)

  Coresponedntu [utilizator]

  APV istii sunt singura categorie profesionala care nu produc nimic, au siguranta postului , nu sunt atinsi de restructurari, si la fel ca vanzatorii de iluzii din BOR sunt paraziti ai bugetului tarii.... daca vor economii la contul de salarii, la cel de pensii, guvernantii trebuie sa umble la acesti salariile si pensiile acestor trantori si nu la bugetarii care contribuie cu ceva pentru societate, cum ar fi profesorii, medicii sau simpli bugetari din serviciile sociale... si daca izbucneste un razboi acesti soldati Sveik burtosi se ascund printre oalele de la popota si cheama rezervistii si diaspora sa apere tara... cat priveste popii, o armata intreaga, citeam ca salariile acestora inght cca jumatate de miliard Euro... si mai si tampesc populatia.... de ce nu ii platesc din contributiile private ale credinciosilor ca in toata Europa luminta?
  • +7 (7 voturi)    
   Era o statistica, (Joi, 12 decembrie 2019, 8:13)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   cu cat e tara mai religioasa cu atat e mai saraca. In rromania se declara foarte religiosi peste 55% . Majoritatea aia poate dicta legi prin care sa iti bage mana in buzunar mie, tie, .....Toata majoritatea aia e democrata pana cand iti doresti sa i intarci de la buzunarul tau. Aceeasi majoritate "crestina" se uita cu ciuda la tine daca stai un pic mai bine, dar nu ar pune mana sa ridice o frunza de jos. Munca i face rau. A ramas din comunism cu reflexul de a incerca sa fenteze munca.
 • +10 (10 voturi)    
  Numai după contributivitate! (Joi, 12 decembrie 2019, 9:01)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Asa este corect.
  Si normal.
  Nici pentru armata nu trebuie altfel.
  Armata Romana a plina de generalila 40 de ani care ies la pensie la 45 de ani iar civilii les la pensie la 65 de ani.
  Militari cu pensii de 20000 sau 30000 lei / luna.
  Pentru ce merite?
  Sunt in slujba țării?
  !!!
  Au vrut in armata si nu au dorit sa fie sudori/tractoristi/mecanici si atunci au castigat destul in timpul serviciului.
  Mai mult sunt asimilatli armatei toti militienii si securistii care alaturi de armata au impuscat poporul la Revolutie.
  Adevarat ca grosul armatei, militiei& securității care a Tras in 89 are pensii speciale .
  De la trese si stele pentru "binele" poporului.
  NU e defăimare e Realitatea pe care nu se vrea a fi recunoscută mai de nimeni pentru ca acele pensii speciale s-au dat celor care au tras.
  In majoritatea cazurilor.
  Si atunci mai are rost sa se perpetueze o astfel de situație?
  Nu e corect si normal sa fie pensii NUMAI după CONTRIBUTIVITATE?
  Poate cu o mica indexare de 5%
  In subconștientul publicului e încetățenita ideea ca acele persoane care au tras au fost rasplatite cu pensii speciale.
  Situație identică la judecători, procurori, Curtea de Conturi, personal instante, diplomati si toti favoritii la pensii speciale.
  Li s-a cumparat tacerea cu pensii speciale!
  • 0 (2 voturi)    
   Ludovic Orban : (Joi, 12 decembrie 2019, 13:11)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   ,,..... cu excepţia pe care o admitem, cea a cadrelor militare, pentru că cei care îmbracă haina militară sunt în serviciul ţării toată viaţa ".

   In caz de razboi TOTI BARBATII, in numar de milioane de oameni, pot fi trimisi pe Front in linia intai drept ,,carne de tun" !!!!!!!!.
   Si nu asteapta pentru asta nici o Pensie Speciala !.
   Mai ales cei care au facut Armata, si sunt Rezervisti, vor fi incorporati primii.
   De ce sa nu ia toti Rezervistii la Pensie, pe langa Pensia Contributiva si o ,,Indemnizatii Speciala de Rezervist Pensionar" ?. Pentru ca au riscat
   toata viata putand fi trimisi pe front in Linia Intai la orice Razboi Important !
   Ludovic Orban vrea sa favorizeze Armata si Politia pentru ca are relatii mostenite de la taica-su securistul.
   Nu se bazeaza pe nici o morala afirmatia lui Ludovic Orban.
 • +10 (10 voturi)    
  pensii (Joi, 12 decembrie 2019, 9:16)

  botev [utilizator]

  ungu spune:
  12 decembrie 2019 la 7:55

  Componenta Curtii Constitutionale a Romaniei .
  Din 9, 7 au cumul de salariu si pensie .
  Si ce salarii, si ce pensii.
  Credeti ca vor fi vreodata de acord cu desfiintarea pensiilor speciale ???
  Sau cu desfiintarea cumulului salariu/pensie ?
  NICIODATA !
  Praf in ochii romanilor care au crezut in asa ceva.
  Liberalii vor primi ce merita la alegerile din 2020.
  RUSINE !

  Valer DORNEANU – Președinte
  -salariu 24.000 lei
  -pensie 27.000 lei

  Cristian DELIORGA
  -salariu 22.500 lei
  -pensie 21.000 lei

  Marian ENACHE
  -salariu 24.700 lei
  -pensie 26.700 lei

  Daniel-Marius MORAR
  -salariu 23.000 lei
  -pensie 29.100 lei

  Mona-Maria PIVNICERU
  -salariu 23.600 lei
  – pensie 32.000 lei

  Livia Doina STANCIU
  -salariu 23.600 lei
  -pensie 37.900 lei

  VARGA Attila
  -salariu 23.500 lei
  -pensie 8.300 lei

  Gheorghe STAN
  -salariu 19.9oo lei
  -Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
  -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
  ( cati romani beneficiaza de aceste privilegii , la asa salarii / pensii )

  Elena-Simina TĂNĂSESCU
  -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
  NU apare salariul de la C.C.R.
  -pensie –

  Sunt o rusine pentru batranii Romaniei !
  Jumatate dintre ei au pensii mizere de sub 1000 lei .
  • +1 (1 vot)    
   Anti CCR! (Duminică, 15 decembrie 2019, 21:37)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui botev

   Aceasta institutie trebuie desfiintata!
   O alta organizatie, oameni noi, salarii rezonabile!
   Dinozaurii lui Dorneanu dăunează societatii romanesti!
   Referendum pentru schimbarea sobolanilor rosii!
 • +9 (9 voturi)    
  vreau sa-i amintesc premierului Orban (Joi, 12 decembrie 2019, 9:54)

  mos ion roata [utilizator]

  ca noi platim pensii speciale militarilor care au slujit regimului comunist (nefacand absolut nimic din punct de vedere militar) iar la revolutie au avut cea mai rusinoasa infrangere luptandu-se de unii singuri iar azi politrucii comunisti au tupeul sa apara in public mintind populatia tarii despre rolul lor atunci si acuma.Noi cei ce am facut armata in timpul lui ceasca ii cunoastem asa cum sunt:puturosi,mincinosi,slugi si total inactivi. Vrajeala cu Canalul,Transfagarasanul,decopertarea de la Motru,campaniile gricoe etc, nu tine ,ele au fost facute de populatia civila printre care au fost impusi ofiteri activi in majoritatea timpului beti crita. Nu stiu cine sunt fraierii care asculta azi tampeniile insirate de fosti politruci cu doagele sarite sau fosti laudatori ceausisti.Dupa parerea mea pensia medie calculata pe contributivitate este maximul ce se poate acorda acestor neica nimeni.
 • +7 (9 voturi)    
  ABROGARE (Joi, 12 decembrie 2019, 9:57)

  BehehePapu [anonim]

  Singura dreptate e ABROGAREA tuturor PENSIILOR SPECIALE cu excepția militarilor care își desfășoară activitatea peste graniță sub comanda NATO sau ONU sau dacă mai trăiesc veterani de război.
 • +4 (4 voturi)    
  Exemplu (Joi, 12 decembrie 2019, 10:33)

  mopsu [utilizator]

  minunat de trantor semi analfabet este generalulcupatrustelegîngavitul, cacare din locotenent a ajuns la acest grad de parca ar fi castigat batalia de la Kursk.... Iar băse ne rade-n față desi el a comis această măgarie.....
 • +3 (3 voturi)    
  Domnule Presedinte/ Guvernant/ Politician, (Joi, 12 decembrie 2019, 12:31)

  Fibonacci [utilizator]

  Cuantumul pensiei trebuie sa fie legat de salariul primit pe durata activitatii ca salariat. (contributia «CAS» a fost si ea proportionala tot cu salariul incasat – aceasta precizare e pentru a elimina «dificultatea» privind categoriile ce nu au platit contributii).
  Justificarile aduse de politicieni si guvernanti pentru pensiile calculate dupa legi speciale sunt o insulta la adresa celor ce aspira inca la o societate romaneasca normala.
  Si mai anormal e faptul ca majoritatea beneficiarilor de pensii speciale provin din categoria fostilor bugetari ce au falimentat Romania (justiție cu indice de percepție a corupției, evaluat de instituțiile internaționale, jenant de mare; armată care, conform informațiilor din presă, s-a remarcat doar prin a avea cei mai mulți ofițeri avansați la gradul de general pe timp de pace asociat cu inflație de ofițeri superiori; parlamentari cu „succesuri” catastrofale in dezvoltarea economică si socială a țării … ș.a.).
  Vorbiti frecvent de principii constitutionale si democratice dar avem :
  - legi speciale versus principiul unicității;
  - procedură de calcul „șmecherită” pentru pensiile speciale versus principiul contributivitații;
  - statut de cetățeni speciali pentru câteva categorii profesionale versus principiul egalității;
  - pensii speciale de zeci deori mai mari decât salariul mediu pe economie acordate cetățenilor „speciali” versus principiul solidarității sociale.
  Cum poate fi explicată de legiuitori (si politicieni) situatia in care un salariat trebuie sa platească pensionarilor, din solidaritate socială, pensii de 2 - 20 ori mai mari decât salariul mediu net pe economie?
 • 0 (2 voturi)    
  DOAR PENTRU MILITARII (Joi, 12 decembrie 2019, 14:39)

  Brici [utilizator]

  care au fost in misiuni NATO si si-au riscat viata. Atat. Nu cei care stau in unitat, birouri, ministere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by