Britanicii vor fi chemați joi la urne pentru a decide o nouă configurație a Parlamentului de la Londra, principala miză fiind însă legată de Brexit. Nimic romantic în nesfârșitele dezbateri pe temă. Și totuși, Boris Johnson a decis să își încerce norocul plecând la colindat după voturi și încercând să îl imite pe fermecătorul David, premierul interpretat de Hugh Grant în filmul devenit deja un clasic al Crăciunului, ”Love, Actually”.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Premierul Boris Johnson speră ca partidul conservator să obțină o majoritate care să îl ajute să finalizeze procesul de ieșire a Marii Britanii din UE. Pentru asta nu s-a dat înapoi de la a fura ideea unui competitor politic care a folosit scene celebre din filmul ”Love, Actually”. În film, premierul interpretat de Hugh Grant, îndrăgostit de una dintre fostele angajate de la cabinetul său din 10 Downing Street, merge să o caute într-un cartier din Londra, cu tot cu SPP-ist, bătând din ușă în ușă și cântând colinde. Un alt personaj, merge și el la colindat pentru a-și declara dragostea secretă și imposibilă față de soția celui mai bun prieten, interpretată de Keira Knightley.

În ajunul alegerilor, Johnson a lansat un clip electoral în care bate la ușa alegătorilor, cu promisiuni legate de finalizarea Brexit-ului și de cât de bine le va merge britanicilor odată ce telenovela divorțului de UE va fi încheiată. Clipul este intitulat ”Brexit, Actually”, iar sloganul de campanie al lui Boris Johnson a fost ”Get Brexit done”.

Cunoscut pentru implicarea sa în această campanie, ca un opozant al Brexit-ului și un avocat al votului strategic împotriva conservatorilor, actorul Hugh Grant a declarat pentru BBC, referitor la clipul electoral, că Boris Johnson a uitat o replică esențială din film: ”De Crăciun, spui adevărul”.

De altfel, internauții l-au ridiculizat pe Boris Johnson pentru manipulare și prezentarea unor cifre mincinoase legate de sistemul de sănătate, venind cu parodii ale clipului electoral.

Potrivit sondajelor, conservatorii sunt, totuși, favoriții cursei electorale, în fața laburiștilor și a liberal-democraților.

Cu toate acestea, premierul Boris Johsnon a declarat miercuri că scorul este unul extrem de strâns, astfel încât există riscul de a nu avea o majoritate care să îi dea mână liberă în gestionarea Brexit-ului.

"Situația nu ar putea fi mai critică decât atât. Vă spun că există riscul real ca de mâine să avem un parlament la fel de blocat, (...) ceea ce ar însemna derivă, noi amânări, mai multe ezitări, paralizarea acestei țări”, a declarat Johnson, potrivit Reuters.

Mai jos este una dintre scenele care au stat la baza clipului electoral.