Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au stabilit, de comun acord cu omologul din Franţa, Emmanuel Macron, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, implementarea unui armistiţiu complet în regiunile separatiste ucrainene şi, eventual, acordarea unui statut special, informează Mediafax.

Zelenski, Macron, Putin și MerkelFoto: kremlin.ru

„Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului, înainte de sfârşitul anului 2019. Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată pe 3 martie 2016. Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în Declaraţia comună a Summitului în formatul Normandia desfăşurat luni seară la Palatul Elysée.

„Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului «toţi în schimbul tuturor» (...). Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, se arată în Declaraţia adoptată după reuniunea la care au participat Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Citește și:

​​VIDEO Prima întâlnire bilaterală între Putin și Zelenski, la Paris. Cei doi participă la un summit privind relansarea procesului de pace în Ucraina