Prima întâlnire bilaterală între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski a început luni seară, la Paris, unde are loc un summit în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în Ucraina, alături de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Angela Merkel.

Zelenski, Macron, Putin și MerkelFoto: kremlin.ru

„Întâlnirea e în desfășurare”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a lui Zelenski, Iuliia Mendel, în marja summitului ce are loc la Palatul prezidențial Elysée și care reunește Rusia, Ucraina, Germania și Franța.

O sursă din cadrul Administrației prezidențiale franceze a precizat pentru Reuters că cei doi șefi de stat au avut convorbiri tête-à-tête și urmează să aibă acum discuții cu liderii Franței și Germaniei, după care intenționează să dea publicității o declarație comună.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu moartea a peste 13.000 de oameni și a dus la strămutarea a milioane de locuitori ai zonei. Ultima întâlnire între șefii de stat ai celor două țări a avut loc în 2016, pe vremea aceea Ucraina fiind condusă de Petro Poroșenko.

Discuțiile au loc și într-un context ceva mai complicat, având în vedere tensiunile dintre aliații Kievului din NATO, inclusiv pozițiile exprimate de Emmanuel Macron care spunea că Rusia nu este principalul inamic al NATO, alianță despre care susținea că este în „moarte cerebrală”.

Zelenski, care a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie cu un scor zdrobitor, le-a promis ucrainenilor că nu va ceda în fața lui Putin, dar a spus că singura cale pentru a pune capăt conflictului militar sunt negocierile cu Moscova.

Trei partide de opoziție, inclusiv cel condus de fostul președinte Petro Poroșenko, au chemat la proteste în capitala Ucrainei, iar activiștii care ocupau Maidanul în 2014 i-au cerut lui Zelenski să nu „sacrifice interesele țării cu pistolul la tâmplă”.

Discuțiile se vor axa pe Acordul de la Minsk, care prevede un plan de pace în 13 pași, negociat încă din 2015. Potrivit acestuia, granița cu Rusia ar urma să fie redată controlului Ucrainei, iar în zona separatistă ar urma să fie organizate alegeri libere, în timp ce trupele rusești din sud-estul Ucrainei ar urma să se retragă.