Peste 850 de kilograme și 1.300 de litri de substanțe folosite pentru dezinfecție și deratizare au fost confiscate de polițiști, care au deschis zeci de dosare penale. Controalele au vizat 345 de firme și au fost declanșate în urma tragediei de la Timișoare, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit după ce în blocul în care locuiau a fost făcută dezinsecție și deratizare cu o substanță neurotoxică.

deratizareFoto: Facebook

Potrivit Poliției Române, în perioada 21 noiembrie - 6 decembrie, polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au făcut controale la 345 de firme înregistrate și autorizate să facă dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

În urma controalelor, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 vizând traficul de produse sau substanțe toxice, și sunt cercetate 34 de persoane suspectate că ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au confiscate peste 164 de kilograme şi peste 1.000 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 707 kilograme și 293 de litri de substanțe utilizate la dezinfecție, dezinsecție și deratizare. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost date 134 de amenzi în valoare de 267.600 de lei.

Poliția precizează că astfel de controale vor continua.

Verificările la firme care se ocupă de dezinsecție și deratizare au fost declanșate în urma tragediei din 18 noiembrie de la Timișoara, unde

trei persoane - un bebeluș de 10 zile, un copil de 3 ani și mama acestuia din urmă - au murit, iar alte zeci de persoane au avut nevoie de internare după ce în blocul în care locuiau în Timișoara a fost făcută dezinsecție și deratizare cu o substanță neurotoxică.

CITEȘTE ȘI: Tragedia de la Timișoara. Cine autorizează și cine verifică firmele care fac dezinsecția și deratizarea