Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat joi, întrebat dacă a luat vreo decizie în privința lui Raed Arafat, că probabil săptămâna viitoare va avea concluzia auditului început la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) după apariția filmului din Colectiv. El a aminit că miniștrii de Interne și fostul premier Victor Ponta au demisionat după tragediile din Apuseni, Colectiv, Caracal, în timp ce la IGSU a continuat să fie o atmosferă pozitivă și un spectacol extraordinar de imagine, fără ca cineva să fie preocupat să descopere cauzele astfel încât astfel de evenimente să nu mai aibă loc.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă a luat vreo decizie în privința șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, așa cum anunța, ministrul de Interne a spus că la IGSU este un audit în desfășurare și probabil că săptămâna viitoare va avea o concluzie legată de partea tehnică, fonduri, licitații.

"Ca ministru, am perceput că de-a lungul timpului IGSU a avut și părți bune și mai puțin bune, cum ar fi prăbușirea elicopterului în Apuseni, cazul Colectiv, cazul Caracal. Au demisionat Radu Stroe, după tragedia din Apuseni, după Colectiv a demisionat Ponta, după Caracal ministrul Moga, dar la IGSU este în continuare atmosferă pozitivă și un spectacol de imagine extraordinar, fără ca cineva să încerce să afle cauzele, pentru a schimba ceva", a declarat Marcel Vela.

El a spus că la IGSU nimeni nu s-a preocupat să afle problemele, astfel încât să nu mai existe "asemenea nenorociri și evenimente dramatice produse prin incompetența unora și altora".

"Dacă se întâmplă o dată, de 5 ori, ceva e putred în Danemarca și eu sunt preocupat să găsesc elemente ca pe viitor să nu se mai întample astfel de evenimente nefaste pentru România", a adăugat ministrul de Interne.

În 29 octombrie, la audierea sa din Parlament pentru numirea în funcție, Marcel Vela spunea, întrebat dacă îl mai dorește în minister pe secretarul de stat Raed Arafat, că va face o analiză și că în cel mult o lună va avea un răspuns. ”Eu nu pot să mă antepronunț cine a greșit și de ce a greșit. Foarte repede voi face această analiză. Să zicem că în prima săptămână se cunoaște structura ministerului, apoi se face comisia de analiză care are nevoie de o saptămână două, eu zic că în maxim o lună de zile avem un răspuns oficial", declara Vela.

În 24 octombrie, la aproape patru ani de la tragedia de la Colectiv, ziarul Libertatea a făcut public un film de 20 de minute realizat de un subofițer ISU care făcea parte din primul echipaj ajuns la fața locului, în care se vede intervenția pompierilor. Filmul, care arată haosul intervenției, ar fi fost ținut ascuns și nu a fost predat procurorilor.

Joia trecută, la mai bine de o lună de la apariția filmului, Raed Arafat a vorbit în premieră despre acest subiect și a susținut că, raportat la întreaga intervenție, "relevanța filmului este aproape zero" și că ar fi fost vorba despre "o situație care s-a creat artificial" și "un subiect în timpul campaniei electorale". "Undeva a fost ținut acest film și s-a decis 'acum e momentul să îl scot' ", a declarat Raed Arafat, la Europa Fm.

Raed Arafat a susținut că scopul apariției filmului a fost "să fim terfeliți în timpul unei campanii electorale".