Pe parcursul nopții s-a reușit salvarea a 70 de animale de pe nava cu peste 14.000 de oi răsturnată în portul Midia, iar operațiunea s-a desfășurat în condiții dificile, din cauza vremii nefavorabile, a stării de agitație a animalelor, care au necesitat sedare, și a culoarului îngust prin care puteau fi extrase oile, anunță Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Ulterior, ONG-ul Letea Wild Horses a precizat că în total luni și marți au fost salvate 119 animale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ANSVSA, la operațiunea de salvare participă medici veterinari și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, fiind detașați medici veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele limitrofe și fiind solicitată și prezența unor medici de liberă practică, pentru a asigura asistența veterinară animalelor salvate.

Pe parcursul nopții, s-a reușit salvarea a 70 de animale, în condiții dificile, din cauza vremii nefavorabile, a stării de agitație a animalelor, care au necesitat sedare, și a culoarului îngust prin care puteau fi extrase oile. Starea de sănătate a animalelor salvate a fost evaluată de medicii veterinari, iar apoi oile au fost transportate într-un adăpost care asigură condiții, inclusiv cele de microclimat și sunt supravegheate în permanență de medici veterinari, care continuă evaluarea și administarea tratamentelor necesare, spune ANSVSA.

Instituția precizează că animalele salvate se află sub restricție sanitară veterinară, nu vor părăsi adăpostul, nu vor fi transferate către centre de colectare a animalelor și nici dirijate către abator pentru sacrificare.

“Principala preocupare a serviciilor veterinare și toate eforturile noastre se îndreaptă acum către salvarea unui număr cât mai mare de animale, spre adăpostirea în condiții de bunăstare și tratarea celor salvate”, a afirmat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

El mai susține că va începe imediat o anchetă internă, pentru a verifica modul în care a fost gestionată această situație.

Ulterior, ONG-ul Letea Wild Horses a precizat că în total luni și marți au fost salvate 119 animale, care au ajuns în cele din urmă în proprietatea statului român, la o fermă din apropierea Năvodariului. Acestea sunt în siguranță, îngrijite și tratate de către DSV.

Potrivit organizației, echipa formată din pompieri și reprezentanții ONG-ului se pregătește de o nouă intervenție.

"Ne așteptăm să găsim mai multe animale în viață în compartimente ale epavei la care nu am avut acces până acum. (...) Abia după ce ultimul animal în viață va fi scos de pe epavă va fi luată o decizie referitoare la soarta tuturor oilor care au supraviețuit. Ne păstrăm promisiunea că vom face tot ce ține de noi pentru a le asigura tuturor un viitor sigur și liniștit, departe de orice altă exploatare din partea omului", adaugă ONG-ul.

Membrii ONG-ului Letea Wild Horses, care spun că au scos marți zeci de oi din nava scufundată parțial în Portul Midia, anunțau marți seară sistarea operațiunilor de salvare, după ce proprietarul animalelor a venit "însoțit de jandarmi” și a "aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă”, fără a permite veterinarilor să acorde îngrijiri animalelor rănite.

"După 8 ore în care echipa noastră a salvat zeci de oi din epava de la Constanța, când colegii noștri și cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul (un cetățean de origine arabă) însoțit de jandarmi.

Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat, deși legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinația ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntași (sau Peștera, ne zice o altă sursă)”, potrivit unei postări pe pagina ONG-ului Letea Wild Horses.

Ulterior, organizația a revenit cu o postare, la ora 03.00, spunând că, deoarece în ultimele ore au fost decupate doua porțiuni din carenajul navei, încă 42 de berbecuți au fost duși in siguranță la mal, în corturile amenajate de DSV Constanța. "Aici mănâncă și beau apa de parcă n-ar mai fi văzut așa ceva".

O navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Toți membri echipajului au fost salvați și aduși teferi la mal.