Membrii ONG-ului Letea Wild Horses, care spun că au scos marți zeci de oi din nava scufundată parțial în Portul Midia, anunță sistarea operațiunilor de salvare, după ce proprietarul animalelor a venit „însoțit de jandarmi” și a „aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă”, fără a permite veterinarilor să acorde îngrijiri animalelor rănite.

Oi de pe nava scufundataFoto: Captura video

„După 8 ore în care echipa noastră a salvat zeci de oi din epava de la Constanța, când colegii noștri și cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul (un cetățean de origine arabă) însoțit de jandarmi.

Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat, deși legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinația ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntași (sau Peștera, ne zice o altă sursă)”, potrivit unei postări pe pagina ONG-ului Letea Wild Horses.

ONG-iștii fac apel la premierul Ludovic Orban și președintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a permite salvatorilor „să preia oile care au supraviețuit și să le ofere viețile decente pe care le merită și pe care și le-au câștigat cu prețul unei suferințe cumplite”.

„Pe navă mai sunt alte câteva zeci de animale vii, dar voluntarii au decis să sisteze operațiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze niște animale doar ca jandarmii să stea pe mal și să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă”, mai scriu membrii ONG-ului Letea Wild Horses.

Pe nava care s-a scufundat parțial se aflau 14,000 de oi.

Citește și:

Iată mai jos postarea integrală a ONG-ului:

„‼️ AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU! ‼️

După 8 ore în care echipa noastră a salvat zeci de oi din epava de la Constanța, când colegii noștri și cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul (un cetățean de origine arabă) însoțit de jandarmi.

Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat, deși legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinația ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntași (sau Peștera, ne zice o altă sursă).

CEL MAI GRAV ESTE CĂ VETERINARILOR NOȘTRI NICI MĂCAR NU LI S-A PERMIS SĂ ACORDE OILOR RĂNITE ÎNGRIJIRILE MEDICALE DE CARE AVEAU ATÂTA NEVOIE (unele fiind în agonie și majoritatea având nevoie de suturi și perfuzii).

În toată acțiunea ar fi fost implicat, spun sursele noastre, Geronimo Brănescu, șeful DSV Constanța. Despre legăturile de afaceri ale domniei sale cu acest caz rămâne, probabil, să citiți în presă.

Pe navă mai sunt alte câteva zeci de animale vii, dar voluntarii au decis să sisteze operațiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze niște animale doar ca jandarmii să stea pe mal și să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă.

Facem un apel la premierul și președintele acestei țări și la toate instituțiile care stau în subordinea lor (Ministerul Agriculturii, ANSVSA, dl. Raed Arafat) să înceteze de îndată acest comportament criminal și să permită salvatorilor să preia oile care au supraviețuit și să le ofere viețile decente pe care le merită și pe care și le-au câștigat cu prețul unei suferințe cumplite.

Suntem inclusiv dispuși să cumpărăm toate oile pe care le-am salvat, atâta timp cât ni se spune de unde anume o putem face și cum. Primul pas este, deci, să găsim proprietarul, urgent.

Vă rugăm pe toți să puneți toată presiunea de care sunteți capabili pe autorități, pentru ca oile să reintre în posesia noastră sau măcar a statului român. După părerea noastră, este incredibil în ce țară trăim. În orice caz, nu este țara normală care ni s-a promis.

UPDATE: pe proprietarul libanez îl cheamă Jihad El Khalil. Din câte citim în presă, omul este cunoscut deja pe plan local - https://bit.ly/2ruVa5a. Începem să ne explicăm și lipsa de reacție a autorităților pe parcursul celor 48 de ore în care nu s-a făcut absolut nimic, până să venim noi acolo”.