Membrii ONG-ului Letea Wild Horses au pătruns în nava scufundată parțial în Portul Midia, unde au găsit în viață mai multe oi din cele 14.000 care au fost încărcate pe vas. În imaginile postate pe Facebook se văd mai multe animale care au supravețuit peste lesurile altora.

Oi de pe nava scufundataFoto: Captura video

VIDEO AICI

„Așa cum vă promisesem ieri, am plecat dis-de-dimineață către Constanța, iar chiar acum am urcat pe nava răsturnată în portul Midia, alături de un echipaj ISU Dobrogea. Acestea sunt doar primele oi vii pe care le-am găsit, cu siguranță sunt și altele, în alte zone ale epavei. Vom salva atâtea câte vom putea, în orele care urmează, și vă vom ține la curent cu soarta lor. Aceste biete animale care au supraviețuit timp de 48 de ore pe un vapor aproape scufundat și-au câștigat, după părerea noastră, dreptul să trăiască până la bătrânețe. Un drept care ar trebui oricum să-i fie garantat oricărui animal, dacă ne întrebați pe noi. Facem tot posibilul să preluăm legal aceste animale și să le oferim îngrijirea și dragostea de care au nevoie, în niște sanctuare care s-au oferit deja să le primească. Sperăm să avem și sprijinul autorităților în acest sens”, se arată în postarea de pe Facebook a Letea Wild Horses.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut luni stoparea transportului de animale vii către tările din afara Uniunii Europene, precum și anchetarea de urgență a condițiilor în care s-a produs scufundarea în portul Midia a unei nave cu 14.000 de oi.

De asemenea, o organizație internațională, Animals International, a susținut la o zi după scufundarea parțială a navei că animalele moarte plutesc pe apă, iar luni nu a avut loc nicio operație de salvare.

Organizația a postat pe Facebook o serie de imagini cu un deosebit impact emoțional în care se văd animale agonizând, iar cele moarte plutind în apă. (AICI și AICI) „Mii de cadavre plutesc acum pe apă”, scrie organizația.

Reprezentanții organizației cer o anchetă comună a Ministerului Agriculturii și a celui al Transporturilor, pentru a se afla cine a greșit în acest caz.