Ambasada Rusiei la București a venit marți seara cu precizări referitoare la comentariul făcut săptămâna trecută la adresa Custodelui Coroanei, MS Margareta, și pentru care ambasadorul Valeri Kuzmin a fost convocat de urgență, astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe. Ambasada rusă propune organizarea unei întâlniri - o conferință de presă sau o „masă rotundă” - în cadrul căreia „suntem gata să ne expunem amănunțit poziția”, iar reprezentanții ONG-urilor și societății civile „vor avea posibilitatea să încerce să demonstreze corectitudinea afirmațiilor făcute de Custodele Coroanei Române”.

Valeri KuzminFoto: Agerpres

Amintim că ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat marți de urgență la MAE, după ce, pe 22 noiembrie, a lansat un atac fără precedent la adresa Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei și șefa Casei Regale a României. De altfel, în cursul serii, Ministerul de Externe a publicat un comunicat în care subliniază „caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse”.

Pe 22 noiembrie, într-o postare pe Facebook, Ambasada Rusiei a publicat un asa-zis „comentariu pentru presă”, intitulat „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”. Practic, ambasada dădea o replică la discursul Custodelui Coroanei, susținut cu o seară înainte la „Seara Corpului Diplomatic acreditat la București”.

În noul mesaj postat marți seară, pe pagina oficială de Facebook, serviciul de presă al Ambasadei Ruse la București se adresează inițiatorilor unei petiții ce denunță limbajul nepotrivit folosit de ambasadă la adresa MS Margareta.

„Ne-a atras atenția petiția răspândită de mass-media electronică locală „Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”, alcătuită de reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Alianței pentru Centenar și ai societății civile. În această privință, ținem să remarcăm că autorii documentului menționat, care este dedicat comentariului nostru pentru presă din 22 noiembrie a acestui an, au evitat sensul său esențial”, spune Ambasada Rusiei în postare.

Potrivit reprezentanței diplomatice, comentariul său la adresa MS Margareta, „invoca faptul următor: Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Margareta, care și-a asumat funcții ce nu-i sunt caracteristice, de evaluare a politicii externe a statelor străine, în speță a Rusiei, și a acuzat în mod neîntemeiat țara noastră de agravarea situației din regiunea Mării Negre, de „atacul împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și intervenția militară în Orientul Mijlociu în 2015””.

„Explicațiile Ambasadei despre esența acestor născociri calomnioase, din punctul de vedere al diplomației ruse, au rămas aproape neobservate”, deplânge reprezentanța diplomatică.

„Vis-a-vis de aceasta, susținem ideea organizării unei întâlniri cu reprezentanții ONG-urilor care au semnat petiția și propunem să desfășurăm în comun o conferință de presă (sau o „masă rotundă”), orientându-ne spre mijlocul lunii decembrie, după ce se termină sărbătorile oficiale și religioase din prima jumătate a lunii, în cadrul căreia suntem gata să ne expunem amănunțit poziția asupra esenței problemelor abordate. La rândul lor, reprezentanții organizațiilor care au semnat petiția și ai societății civile vor avea posibilitatea să încerce să demonstreze corectitudinea afirmațiilor făcute de Custodele Coroanei Române, bineînțeles, demonstrând fapte și documente. Suntem pregătiți să discutăm puțin mai târziu despre locul și ora concrete pentru o astfel de întâlnire”, mai afirmă Ambasada Rusiei în mesaj.