​​Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat azi de urgență la Ministerul Afacerilor Externe, după ce, pe 22 noiembrie, a lansat un atac fără precedent la adresa MS Margareta, Custodele Coroanei și șefa Casei Regale a României, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la BucurestiFoto: AGERPRES

În cursul serii de marți, ministerul de Externe a publicat un comunicat în care subliniază „caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse”.

Iată mai jos precizările ministerului român al Afacerilor Externe:

  • „Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.
  • În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.
  • Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia„.

Într-o postare pe Facebook, pe 22 noiembrie, Ambasada Rusiei a publicat un asa zis „comentariu pentru presă”, intitulat „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”. Practic, ambasada dă o replică la discursul custodelui Coroanei, susținut cu o seară înainte la „Seara Corpului Diplomatic acreditat la București”.

„În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”, se arată în postarea Ambasadei.

CITEȘTE ȘI: 10 explicații pentru atacul furibund al autorităților ruse la Custodele Coroanei Române