Un român stabilit la Londra a postat pe pagina sa de Facebook imagini care demonstrează că autocolantul cu mențiunea "Votat” utilizat pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, pentru un alt candidat, astfel votul putând fi fraudat. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, susține însă că ”nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului”.

Buletinele de vot trimise in diasporaFoto: MAE

Românul din Târgu Neamț, stabilit în Londra și care a votat prin corespondență, a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu buletinul de vot în care arată cum lipește în dreptul unui candidat autocolantul cu mențiunea „Votat”, după care îl dezlipește cu ușurință și îl lipește din nou, în dreptul altui candidat. Nici buletinul de vot și nici autocolantul nu sunt afectate.

"Ca la șah! Autocolantul nu se dezlipeste - Mult tare. Cum o dai, cum nu ! Tot cine vrea câștigă! Huuoo”, scrie bărbatul pe Facebook.

Șeful AEP: "Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului"

”Nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, pentru că acel sticker se dezlipește destul de greu. Deci nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât cineva să-l ia și să îl pună în altă parte”, a declarat la Digi 24 șeful Autorității Electorale Permanente.

El admite că este posibilă mutarea autocolantului, dar susține că votul nu poate fi fraudat pentru că plicul pleacă sigilat către țară.

”Toate buletinele de vot sunt deschise în aceeași procedură ca și în țară. Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se citește opțiunea alegătorului. Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondență, deoarece procedura e într-o secție de votare care desfășoară aceleași operațiuni ca la o secție din țară”, a mai spus președintele AEP.

Românii din străintate pot vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Pentru votul prin corespondență au optat 41.003 de români din străinătate, iar 38.944 au ales să meargă la secțiile de votare.

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Buică, declara vineri că votul prin corespondență a fost un eșec, pentru că 41.000 de cereri nu sunt suficiente, el susținând că AEP a încercat să îi informeze pe oameni, însă perioada a fost limitată. Șeful AEP mai spune că se așteaptă și de această dată la cozi la secțiile de votare din străinătate.

Românii din străinătate vor putea vota pentru prima dată pe parcursul a 3 zile, măsura fiind luată în condițiile în care și la ultimele alegeri, europarlamentarele din 26 mai, mii de oameni au stat la cozi interminabile la secții, o parte dintre ei nereușind să voteze. Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, românii pot vota în zilele de 8, 9 și 10 noimebrie, iar pentru cel de-al doilea tur, în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

CITEȘTE ȘI:

Hartă - Unde sunt cele 835 de secții de votare din străinătate / MAE a trimis în diaspora 4,5 milioane de buletine de vot.