Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Buică, spune că votul prin corespondență a fost un eșec, pentru că 41.000 de cereri nu sunt suficiente, el susținând că AEP a încercat să îi informeze pe oameni, însă perioada a fost limitată. Șeful AEP mai spune că se așteaptă și de această dată la cozi la secțiile de votare din străinătate.

Coada imensa la sectie vot TorinoFoto: USER UPLOADED

"Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori - votul prin corespondenţă credeam că are succes, dar a fost un eşec indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii. 41.000 de cereri nu sunt mulţumitoare”, a declarat Constantin Buică, citat de Mediafax.

Întrebat dacă și de această dată vor fi cozi la secțiile de votare din străinătate, șeful AEP a spus că vor mai fi, în condițiile în care se anunță o prezență mare la urne și se estimează că oamenii vor merge la vot în special duminică.

"De ce cred că da? Pentru că se anunţă o prezenţă ridicată la votare (...) Inclusiv unul dintre partide, care susţine un candidat, a spus astăzi că vor fi în jur de 350.000-800.000 de alegători în străinătate şi nu ştim dacă mare parte a alegătorilor va fi vineri sau sâmbătă, dar eu cred că va fi duminică”, a susținut el.

Românii din străinătate vor putea vota pentru prima dată pe parcursul a 3 zile, măsura fiind luată în condițiile în care și la ultimele alegeri, europarlamentarele din 26 mai, mii de oameni au stat la cozi interminabile la secții, o parte dintre ei nereușind să voteze. Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, românii pot vota în zilele de 8, 9 și 10 noimebrie, iar pentru cel de-al doilea tur, în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: Hartă - Unde sunt cele 835 de secții de votare din străinătate / MAE a trimis în diaspora 4,5 milioane de buletine de vot