Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, întrebat dacă va desființa controversata secție de anchetare a magistraților, că lucrurile nu pot rămâne așa cum sunt acum, iar abordarea Guvernului PNL este către modificarea legislativă în Parlament, unde în ultima perioadă "s-au mai schimbat mințile".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament", a declarat Predoiu, întrebat despre desființarea Secției speciale, potrivit Mediafax.

El a spus că în sistemul judiciar există o tensiune enormă față de această structură de parchet, că "sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte" și "magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație".

"Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar, pe bază de studiu, să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorități devenită minoritate, s-au mai schimbat mințile în ultima perioadă și eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns rațional în Parlament", a declarat Cătălin Predoiu, după ce a preluat mandatul.

Ce spune despre demersurile de a bloca numirea Adinei Florea

Întrebat cum va vota în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în privința numirii Adinei Florea la șefia Secției speciale, Predoiu a spus că nu vrea să dea un răspuns superficial și că, la prima vedere, ministrul Justiției, care a încercat să împiedice această numire, a avut o poziție bună.

"Voi studia problema, nu vreau să dau un răspuns superficial ( cum va vota în plenul CSM -n.r.). Dar așa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall. Nu vreau să angajez poziția ministerului acum, aici , fără a studia toate dosarele. Ce s-a văzut de la nivelul meu de deputat în Parlament, cred că ministerul a avut o poziție bună", a declarat Predoiu.

În ceea ce o privește pe șefa CSM, Lia Savonea, Predoiu a spus că s-a întâlnit cu aceasta o dată sau de două ori în Parlament, fiind la aceeași masă la Comisia Juridică, dar nu au colaborat și nici nu o cunoaște din medii profesionale.

Șefa CSM, Lia Savonea, a avut 7 tentative eșuate de validare a Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, ca urmare a demerusilor a șapre procurori și judecători care au boicotat plenul CSM. Ei au fost susținuți în aceste demersuri de Birchall, care s-a aflat în conflict deschis cu Lia Savonea.

CITEȘTE ȘI: Iohannis: Ar fi fost o reală catastrofă națională dacă ar fi continuat asaltul pesediștilor asupra Codurilor penale