Viorica Dăncilă a fost rugată de o jurnalistă, într-o conferință de presă la Timișoara, să spună cum este în opinia sa un om neconflictual și i s-a solicitat să dea acest răspuns și în limba engleză, replica Vioricăi Dăncilă fiind: "Doamnă, suntem în România. Haideți să fim mândri că suntem români!." La insistențele jurnalistei, Dăncilă i-a reproșat că vrea să "ducă în derizoriu anumite realizări pe care acest guvern le-a făcut pentru România" și a susținut că "mai relevant pentru români este ceea ce faci pentru ei și cu câtă demnitate".

HotNews.roFoto: Hotnews

(De la minutul 30)

La conferința de presă pe care premierul demis a susținut-o la Timișoara, la Consiliul Județean, o jurnalistă i-a spus Vioricăi Dăncilă că a fost descrisă la învestitură ca fiind o persoană neconflictuală, dar este în conflict permanent cu președintele și cu Bruxelles-ul. Jurnalista a rugat-o pe Dăncilă să spună cum este, în opinia sa, o persoană neconflictuală și i-a solicitat să dea acest răspuns și în limba engleză, pentru că în sală sunt și jurnaliști străini.

Viorica Dăncilă a susținut că ea este o persoană neconflictulă, care "întotdeauna a dat dovadă de echilibru și consens", iar "toate acestea a fost" din vina președintelui.

"Din păcate, pacate nu pot să cooperez cu cineva care nu-și dorește acest lucru și care îți răspunde solicitărilor pe obiective importante pemtru țară cu atac la guvern și la primul ministru. Toate acestea nu au fost din cauza mea, ci a fost pentru că avem un președinte care nu și-a înteles rolul, (...) a încălcat Constituția și, cu toate că a jurat credință cu mâna pe Biblie și pe Constituție, nu și-a respectat jurământul", a răspuns Dăncilă.

Ea s-a lansat într-un nou atac la adresa președintelui Klaus Iohannis, "un om care de fiecare dată a refuzat să vadă realitatea", și a vorbit despre "performanțele" Guvernului PSD.

"Am vrut să fiu un om normal, dar nu s-a putut. (...) A răspunde acuzațiilor nu înseamnă că ești o persoană conflictuală", a susținut Dăncilă.

Jurnalista i-a solicitat din nou să răspundă în limba engleză, replica Vioricăi Dăncilă fiind: "Legat de limba engleză, doamnă, suntem în România. Haideți să fim mândri că suntem români. De fiecare dată am încercat să ducem în derizoriu anumite lucruri".

La intervenția jurnalistei, care i-a spus că în limba engleză nu e nimic derizoriu, Dăncilă a spus: "Nu dar, vreți să treceți în derizoriu anumite realizări pe care acest guvern le-a făcut pentru români. Să știți că unii poate vorbesc foarte bine limba engleză, germană, franceză și îi apreciez pe toți, dar țin mai puțin la acestă țară. În limba egleză se duc la Bruxelles și spun ceea ce vrea să audă Bruxelles (...) Faptul că vorbesc mai bine sau nu o limbă străină este relevant, dar mai relevant e pentru români ceea ce faci pentru ei și cu câtă demnitate”.

Pe tot parcursul conferinței de presă, în sală s-au auzit huiduielile și scandările protestatarilor veniți în fața Consiliului Județean: "Mincinoasa", "Afară din Banat".

Înainte de a fi numită prim-ministru, în ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar timp de 9 ani.

Competentele în limba engleză ale Vioricăi Dăncilă au fost puse la îndoială dupa ce Viorica Dăncilă, în calitate de europarlamentar PSD, a apărut într-un scurt interviu răspunzand în română la întrebări adresate în engleză. Fostul lider al PSD Liviu Dragnea declara, în ianuarie 2018, la momentul la care a propus-o pe Dăncilă pentru funcția de prim-ministru, că aceasta "știe engleza și franceza".

Discurs susținut de Viorica Dăncilă la Bruxelles, în 2017