Premierul demis Viorica Dăncilă spune că "nu a fost încă respins comisarul european" și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a sunat la Comisia Europeană și a încercat să împiedice numirea lui Victor Negrescu în funcţia de comisar european. Declarațiile au loc la o zi după ce Comisia a transmis că "există îndoieli serioase" că noua propunere de comisar european din partea României a fost făcută de guvernul român "în mod legitim", întrucât acesta nu s-a coordonat cu șeful statului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu a fost încă respins comisarul european. Eu am primit o scrisoare din partea preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, în care mi-a solicitat să desemnez urgent o persoană pentru postul de comisar european, ceea ce este un lucru de normalitate, având în vedere că asigurăm interimatul", a declarat, joi, la Oradea, Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Premierul demis l-a acuzat pe președintele Iohannis că încearcă să împiedice numirea lui Victor Negrescu în funcţia de comisar european: "Din păcate, unii nu au înţeles. Preşedintele Iohannis a sunat la Comisie, a ieşit public şi a încercat să stopeze această desemnare. Eu cred că acest lucru aduce un prejudiciu de imagine României şi, dincolo de partea politică şi de disputele politice, care sunt normale într-o perioadă de campanie, trebuie să primeze interesul României".

Comisia Europeană a transmis miercuri că există îndoieli că ultima nominalizare a României pentru postul de comisar european, Victor Negrescu, a fost făcută legitim de către Guvernul interimar care exercită puterea. CE apreciază că este o chestiune care trebuie rezolvată pe plan intern, subliniind că "oricine ar veni din România trebuie să aibă acordul președintelui României".

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene anunțau încă de marți seară că Ursula von der Leyen a primit noua propunere a Guvernului român pentru postul de comisar european și că, în mod evident, aceasta nu este susținută de președintele României.

Amintim că premierul demis Viorica Dăncilă a trimis marți la Bruxelles o nouă propunere a Guvernului pentru funcția de comisar european - fostul ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu. Este a treia propunere de comisar european trimisă de Viorica Dăncilă, primele două fiind Rovana Plumb și Dan Nica.

După nominalizarea de comisar european făcută de Dăncilă, Klaus Iohannis a reacționat spunând că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. "Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă, după ce Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu în funcția de comisar european.