Comisia Europeană a transmis miercuri că există îndoieli că ultima nominalizare a României pentru postul de comisar european, Victor Negrescu, a fost făcută legitim de către Guvernul interimar care exercită puterea. CE apreciază că este o chestiune care trebuie rezolvată pe plan intern, subliniind că "oricine ar veni din România trebuie să aibă acordul președintelui României".

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Răspunzând unei întrebări a unui jurnalist, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat miercuri că președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit scrisoarea premierului român cu propunerea de comisar european.

"Această nouă propunere a Guvernului interimar din România nu a fost coordonată cu președintele. Trebuie să facem progrese și oricine ar veni din România trebuie să fie aprobat de președintele României. Există îndoieli în România că nominalizarea a fost făcut legitim de către Guvernul interimar care exercită în prezent puterea. Mă tem că este ceva care trebuie rezolvat în România", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Surse de la Bruxelles au declarat marți seară pentru HotNews.ro că cea de-a treia propunere a Guvernului român pentru postul de comisar european, Victor Negrescu, este "inacceptabilă”, întrucât nominalizarea nu a fost făcută după consultarea și cu acordul președintelui României.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene anunțau încă de marți seară că Ursula von der Leyen a primit noua propunere a Guvernului român pentru postul de comisar european și că, în mod evident, aceasta nu este susținută de președintele României. "Președintele ales al Comisiei Europene a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere a actualului guvern nu este în mod evident susținută de președintele României. Având în vedere provocările și oportunitățile viitoare, este în interesul nostru comun ca Europa să înainteze fără alte întârzieri. Oricine ar fi candidatul român, el sau ea, ar trebui să fie acceptat de președintele ales și ar trebui să poată strânge sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să avanseze", a transmis marți seară un purtător de cuvânt din echipa președintelui ales al Comisiei Europene.

Amintim că premierul demis Viorica Dăncilă a trimis marți la Bruxelles o nouă propunere a Guvernului pentru funcția de comisar european - fostul ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu. Este a treia propunere de comisar european trimisă de Viorica Dăncilă, primele două fiind Rovana Plumb și Dan Nica.

După nominalizarea de comisar european făcută de Dăncilă, Klaus Iohannis a reacționat spunând că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. "Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă, după ce Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu în funcția de comisar european.

Șeful statului a "avertizat-o" pe Viorica Dăncilă "să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen".

Premierul Viorica Dăncilă a reacționat acuzându-l pe Klaus Iohannis de "încă o încercare de sabotare a intereselor țării". Viorica Dăncilă i-a răspuns președintelui printr-un mesaj pe Facebook, ea atașând și o scrisoare în care Ursula von der Leyen îi solicită să prezinte "fără întârziere" o propunere de comisar european și "încurajează" desemnarea unui candidat femeie. ”În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez Guvernul României să prezintă un candidat femeie”, arată Ursula von der Leyen în scrisoarea datată 28 octombrie.