Peste 3.000 de oameni s-au adunat miercuri seara în fața fabricii Pionierul, pentru a comemora cei 64 de tineri morți în Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015. Oamenii au depus flori și lumânări, sub o ploaie rece.

4 ani de la ColectivFoto: Hotnews

UPDATE 20:36 Mai mulți membri ai Galeriei Sud Steaua au venit cu un banner pe care scrie: „Statul ne minte, viitorul furat, Colectiv încă plânge”

UPDATE 20.24. Oamenii încep să plece. În fața fabricii Pionierul mai sunt câteva zeci de persoane - victime și rude ale celor dispăruți.

UPDATE 19.50 Oamenii plecați în marș din Piața Unirii au ajuns la Clubul Colectiv. La această oră, Piața Bucur este plină, fiind acolo aproximativ 3.000 de persoane care aprind lumânări și pun flori la altarul victimelor.

Ce spun oamenii care au venit să aprindă o lumânare pentru victimele tragediei care a marcat România:

  • Nicu, 27 ani: "Cred că au trecut degeaba 4 ani. În mod normal, procesul trebuia să fie terminat, iar cei vinovați trebuiau să primească pedepse mari. Dar, din păcate, nu s-a produs o schimbare necesară în societate și nu s-a facut deloc deptate".
  • Marius, 26 de ani: "Nu s-a întmplat nimic în cei 4 ani. Nicio schimbare în societate, nu măsuri pentru a nu se mai ajunge aici".
  • Cornel, 32 de ani: "Simt emoție și simt revoltă pentru că nu s-a facut nimic. Speram să continue ancheta și să avem vinovații, că ei există, sunt vizibili".
  • Daniela, 33 de ani: "Suntem un stat corupt, incapabil. Avem oameni care se agață de tragedii și care sunt încă în funcții și au tupeu să apară la televizor. Așa ceva nu există în niciun alt stat democratic și dezvoltat".
  • Georgiana, 30 de ani: "Nu am cunoscut pe nimeni dintre cei care au pierit aici, dar am simțit nevoia să vin pentru că m-a impresionat tot ce s-a întâmplat și pentru că toată situația este nedreaptă. Acum, după 4 ani de la tragedie, poate suntem mai atenți la siguranta la incendii noi, ca cetateni, dar nu ca stat".

UPDATE 19.40 Pe traseu, numărul participanților crește, depășind 1.500 la această oră.

Supraviețuitor al incendiului: Se fac patru ani de nepăsare, de indolență, de când noi știm, ca popor că suntem pe propriile picioare

Între bucureștenii veniți la marși este și Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului din Clubul Colectiv. Spune că a conștientizat schimbarea produsă în societate după momentul Colectiv, dar că, în continuare, simte că oamenii trebuie să se descurce singuri și că "statul pe care noi îl plătim e degeaba”.

"Suntem aici pentru că se fac patru ani. Patru ani de nepăsare, de indolență, de când noi știm, ca popor că suntem pe propriile picioare și că statul pe care noi îl plătim e degeaba.

Mi-aș fi dorit, în timpul acesta, să văd mai multă responsabilitate, ca cei care sunt puși în funcții să îi respecte pe cei care îi pun acolo și să își îndeplinească atribuțiile pentru care sunt plătiți, nu doar să stea la poze, să dea bine, ca să mai prindă un mandat. (...) Înainte de Colectiv oamenii erau mult mai nepăsători. După Colectiv s-a produs ceva, s-a trezit societatea civilă și a început să conștientizeze că dacă noi nu facem nimic nu o să facă nimeni pentru noi”, a spus Adrian Albu, citat de Mediafax.

"Eu mi-am pierdut orice încredere în statul român. Trebuie restructurat totul din temelii”, a spus un alt participant la marșul din Capitală.

UPDATE 19.27: Peste o mie de oameni au plecat în marș spre Clubul Colectiv. Cei care deschid coloana de manifestanți au un banner alb, cu mesajul "Acceptăm lucruri de neacceptat". Așa spunea Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba, unul dintre tinerii morți în Colectiv. Jean Chelba, "Tataie", așa cum îi spuneau cunoscuții, era o prezență constantă la mitingurile antiguvernamentale din ultimii ani. A murit și el în luna ianuarie a acestui an.

Traseul participanților la marșul de comemorare a vicitmelor din Colectiv: Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecției Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Șerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piața Bucur. Oamenii vor rămâne apoi în fața fostei fabrici Pionierul, pentru a aprinde o lumânare și a depune o floare la altarul victimelor.

În jurul orei 18.30, în pofida ploii, oamenii au început să se adune deja în Parcul Unirii, pe trotuarul dinspre Magazinul Unirea. Unii dintre participanți au adus un banner cu chipul secretarului de stat Raed Arafat, cu mesajul "Colectiv. Capul lui Arafat vrem! Demisia!", în contextul noilor imagini apărute recent, care arată intervenția haotică a primilor pompieri care au ajuns la locul incendiului.

Evenimentul a fost anunțat pe pagina de Facebook a grupurilor Corupția Ucide și Rezistența:

  • "30 octombrie este data care a șocat un popor întreg și a arătat o țară incapabilă să aibă grijă de cetățenii ei.
  • Pe 30 octombrie 2015 au ars frați și surori, copii și părinți, prieteni și necunoscuți și, odată cu ei, vălul care acoperea mizeria din spitale și corupția din administrația românească.
  • Pe 30 octombrie se vor împlini 4 ani de când o parte dintre cei dragi ne-au părăsit sau au rămas mutilați pe viață.
  • Pe 30 octombrie 2015 ulciorul care mergea atât de des la apă s-a spart.
  • Pe 30 octombrie va așteptăm la un marș în memoria celor care au murit pentru că, în România, Responsabilitatea Personală nu a fost o Piedică în calea CORUPȚIEI.
  • Ne întâlnim în parcul din Piața Unirii și plecăm în marș spre Piața Bucur la 19:30".

64 de tineri și-au pierdut viața, iar alţi 146 au fost răniţi în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015. Nici până acum însă nu a fost găsit vreun vinovat pentru tragedia care a marcat România.

CITEȘTE ȘI: