4 ani de la Colectiv Dacă tragedia s-ar repeta, nu am putea trata toți pacienții în România, dar „măcar nu mai există minciuna îngrozitoare că îi rezolvăm"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:10 Actualitate | Sanatate


Clubul Colectiv, 4 ani mai tarziu
Foto: Captura video
VIDEOREPORTAJ. ​Dacă am avea un nou episod Colectiv, în continuare nu am putea trata toți pacienții în România, dar "am evoluat, am recunoaște că nu putem". O spune, pentru HotNews.ro, chiar omul care a condus, în ultimul un an și 9 luni, domeniul sănătății din România, Sorina Pintea. "Măcar nu mai există minciuna că putem să îi rezolvăm. Nu va mai fi minciuna atât de îngrozitoare ca atunci", o completează Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului. România are, anual, cei mai numeroși mari arși din Europa - între 600 și 800 de cazuri. În cei 4 ani care au trecut, s-au făcut doar câțiva pași înainte. Mult mai mici și mai lenți decât ne-am fi dorit.


4 ani de la Colectiv - medici, un supraviețuitor și un ministru, despre ce s-a schimbat și ce nu:


În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși - cei mai mulți din Europa. Tragedia din Colectiv nu a făcut decât să atragă atenția tuturor asupra situației lor, dar problema este mult mai veche.

În ultimii 4 ani, s-au făcut doar pași mici și lenți înainte: "Din punctul de vedere al pacientului, este greu de spus dacă resimte o schimbare în bine sau nu în acest moment, dar pentru cei care au urmărit evoluția lucrurilor în domeniu văd că există pași înainte, mai lenți și mai mici decât ne-am fi dorit, dar există niște progrese", explică, pentru HotNews.ro, medicul Elena Copaciu, fost șef al Secției de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar din București și fost consilier onorific al lui Vlad Voiculescu, în mandatul acestuia de ministru al Sănătății.

Despre Colectiv, Elena Copaciu spune că toată lumea - medici și autorități - știa la acel moment că România nu are condiții pentru îngrijirea răniților în stare gravă. E convinsă că decidenții de atunci ne sunt datori și astăzi cu aceste informații.

Intervenția din seara incendiului / Sursa: Libertatea

"După 4 ani ar fi trebuit să avem mult mai mult. În continuare, dacă, Doamne ferește, am avea un nou episod Colectiv, nu am putea trata toți pacienții în România, asta este clar, dar nicio țară din lume nu ar putea. Am evoluat, am recunoaște că nu putem." - Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

"Ne place să ne punem insigne că am rezolvat problema arșilor, dar nu am rezolvat-o. S-au făcut pași foarte mici, dar pacienți mor în continuare. Punem presiune pe autorități să schimbe legile ca să nu mai pățească alții ca noi." - Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.
Ce s-a schimbat și ce nu s-a schimbat în cei 4 ani de la Colectiv:

 • Cei mai mulți mari arși din Europa. România are, anual, între 600 și 800 de pacienți mari arși. Cazul Colectiv a fost doar vârful iceberg-ului și a atras atenția tuturor asupra lipsei condițiilor pentru tratarea acestor pacieți, fiind primul accident colectiv cu mari arși din țara noastră. Problema există însă dintotdeauna, iar rezolvarea ei întârzie. Ministrul interimar al Sănătății, Sorina Pintea, declară, pentru HotNews.ro, că România înregistrează lunar 70-75 de pacienți mari arși, cei mai mulți din Europa. O parte dintre ei sunt tratați în țară, o parte sunt transferați în străinătate.
 • Improvizații și lipsă de educație. "Suntem o țară subdezvoltată, suntem o țară în care funcționează din plin cazanele de țuică, suntem o țară în care se ard miriști, suntem o țară unde în zona rurală oamenii se încălzesc foarte mult cu lemne, dau foc cu benzină la sobă și alte prostii. Sunt multe accidente, plus accidentele auto, se circulă mult pe GPL. Nu poți arde în România doar dacă te duci într-un club cu muzică mai dură, mai rock, că te bate Dumnezeu, cum s-a spus la momentul respectiv. Să nu uităm câte explozii de gaze sunt în țară, improvizații la aragaze, este multă inconștiență, lipsă de educație, curaj nebun, nu îmi dau seama", subliniază Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.
 • Niciun centru pentru marii arși. Pacienții mari arși ar avea nevoie, pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în România, de centre pentru mari arși. Centrele pentru mari arși sunt singurele structuri în care pacienții cu arsuri foarte grave, pentru cei de la Colectiv, pot fi tratați în condiții de maximă siguranță. România nu are deocamdată niciunul. Ar urma, în schimb, să se construiască, cu finanțare de la Banca Mondială, 4 centre pentru mari arși - două în București, unul la Timișoara și unul la Iași - despre care se vorbește încă din anul 2014. Cele 4 centre există în acest moment doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite.
 • Trei unități funcționale pentru arși. Două dintre ele, cu câte 5 paturi fiecare, au fost inaugurate luna aceasta la Timișoara și Iași. Unitățile funcționale pentru arși au condiții inferioare centrelor pentru mari arși, dar sunt un pas înainte față de ce avea România la momentul Colectiv. De asemenea, în Secția de Chirurgie Plastică și Recunostructivă a Spitalului Județean din Brașov, șeful secției, medicul Dan Grigorescu, a reușit să amenajeze, cu bani dintr-o sponsorizare, un sector pentru arși grav, cu două saloane și două paturi performante pentru acești pacienți. Practic, Unitatea funcțională pentru arși de la Brașov, dotată printr-o sponsorizare și inaugurată la începutul acestui an, a fost prima de acest fel din România.
 • Capitala României, fără condiții pentru arși. România mai are, teoretic, paturi performante pentru pacienții arși la Spitalul Floreasca (6 paturi) și la Spitalul de Arși din București (5 paturi). Despre Spitalul de Arși, atât supraviețuitorii incendiului din Colectiv, cât și medicii consultați de HotNews.ro, spun însă că nu îndeplinește nici pe departe standardele necesare pentru îngrijirea pacienților arși grav. Situația nu este strălucită nici la Spitalul Floreasca.
 • Mecanism oficial de transfer al marilor arși în afara țării. La 4 ani de la Colectiv, suntem pentru prima dată foarte aproape de a avea un Mecanism oficial de transfer al marilor arși la tratament în afara țării, care prevede criterii exacte și transparente de selecție a pacienților care au nevoie de transfer și pașii care trebuie urmați. Mecanismul a fost elaborat în ultimul an la Ministerul Sănătății de un grup de lucru din care au făcut parte supraviețuitori ai incendiului din Colectiv și a fost o inițiativă a acestora. Mecanismul a fost aprobat de Sorina Pintea, dar așteaptă în acest moment și aprobarea Departamentului pentru Situații de Urgență. "Nu e normal ca un ministru să plângă la presă că nu a putut să trimită un pacient la timp și să meargă la primul ministru cu lacrimi în ochi să se roage ca să obțină niște bani... Într-o țară civilizată nu se întâmplă așa ceva", spune Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului și unul dintre inițiatorii mecanismului.
 • Recuperarea marilor arși, în aer. Pacienții mari arși nu pot face, în acest moment, recuperare în România, din cauză că nu există centre speciale de recuperare pentru ei. În plus, statul român nici nu decontează recuperarea pacienților mari arși în străinătate, cu excepția răniților din Colectiv, care beneficiază de o Ordonanță de Urgență în acest sens, valabilă până la finalul anului 2020. Supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv intenționează să militeze în continuare pentru ca Ministerul Sănătății să construiască centre de recuperare a pacienților cu arsuri, iar până atunci, să deconteze recuperarea în afara țării pentru pacienții care au nevoie.
 • România nu are nicio bancă de piele. Singura bancă de piele din țara noastră s-a închis acum un an și jumătate. Ca și în cazul centrelor pentru mari arși, în anul 2014 s-au făcut planuri pentru înființarea a 4 bănci de piele, care au rămas pe hârtie. Băncile de piele sunt necesare pentru depozitarea de piele cu care sunt grefați pacienții cu arsuri, de preferat în primele 24 de ore de la accident/incendiu.
 • Poate cel mai important, incendiul de acum 4 ani a schimbat, însă, mentalități:
 • "După 4 ani ar fi trebuit să avem mult mai mult. În continuare, dacă, Doamne ferește, am avea un nou episod Colectiv, nu am putea trata toți pacienții în România, asta este clar, dar nicio țară din lume nu ar putea. Am evoluat, am recunoaște că nu putem." - Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
 • "Dar dacă e un accident colectiv cu arși, măcar nu mai există minciuna că putem să îi rezolvăm. Trebuie trimiși afară, toată lumea știe asta și sistemul va funcționa ca atare. Unii vor fi ținuți aici, cei care sunt cazuri mai simple, dar restul vor fi trimiși afară. Nu va mai fi minciuna atât de îngrozitoare ca atunci. Dar e multă paradă de false realizări. Ne place să ne punem insigne că am rezolvat problema arșilor, dar nu am rezolvat-o, inaugurăm lucruri care nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie." - Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.
Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5461 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  cauza (Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:26)

  Dedalus [utilizator]

  Am spus de pe atunci ca nu se va schimba nimic.

  Cauza acestui imobilism este huzurul in care toata lumea traieste. Nu exista nicio teama ca ai putea ramane fara loc de munca, nu exista nicio teama ca ai putea sa mori de foame.

  Indiferent de ce faci, Maria Sa Statul iti asigura un trai imbelsugat. Asa ca traiesc bine funcionarii locali, cei de la centru, politicieni, cei din firme si corporatii etc. Pentru cateva ore de "munca" lalaita primesti mai multi bani deca ar fi visat vreodata cineva intr-o societate normala.

  Traiul este imbelsugat pentru oricine si nu exista niciun motiv pentru care cineva s-ar stradui sa faca spitale, sa creeze un sistem omenesc de autorizare PSI, sa creeze un sistem de asistenta medicala pentru marii arsi samd,

  ===

  Nu se schimba nimic pentru ca ne e bine asa: imbuibati, puturosi, fara nicio raspundere, Asa e toata tara, sa nu ne imbatam cu apa rece ca ar putea sa apara Superman din aceasta gloata de puturosi incompetenti.

  Traim in minciuna pentru ca am ales sa platim minciuna mult mai bine decat adevarul si lenea mult mai bine decat munca.
  • -8 (10 voturi)    
   Fake news (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:09)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   "Niciun centru pentru marii arși. Pacienții mari arși ar avea nevoie, pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în România, de centre pentru mari arși. Centrele pentru mari arși sunt singurele structuri în care pacienții cu arsuri foarte grave, pentru cei de la Colectiv, pot fi tratați în condiții de maximă siguranță. România nu are deocamdată niciunul. Ar urma, în schimb, să se construiască, cu finanțare de la Banca Mondială, 4 centre pentru mari arși - două în București, unul la Timișoara și unul la Iași - despre care se vorbește încă din anul 2014. Cele 4 centre există în acest moment doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite."

   Avem deja deschise 2 centre de mari arsi: https://www.gandul.info/stiri/ministrul-sanatatii-anunta-centrele-pentru-mari-arsi-de-la-timisoara-si-iasi-sunt-gata-18443947

   Nu sunteti deja obisnuiti cu propaganda si minciuna de dreapta?
   • +6 (10 voturi)    
    si la Colectiv erau "inaugurate" (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:42)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    In total 9 paturi - chiar ministrul declara ca adevaratele centre vor fi functionale in 2023.

    Nu e clar daca sunt functionale. Tot "functionale" si "inaugurate" au fost si cele de pe vremea Colectiv.

    ===

    In Romania nu exista nicio "dreapta". Ideea asta a "dreptei romanesti" este o minciuna de propaganda, menita sa acrediteze ideea ca exista unii "rai" care sug sangele poporului.

    Pro-Romania este la originea acestei directive de propaganda, dar nu prinde decat la proprii aderenti. Multi nici nu stiu de fapt care e diferenta dintre "dreapta" si "stanga" :-))).
    • -4 (8 voturi)    
     Interesant (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:44)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Cum nu stim ca acele centre sunt functionale, in schimb stim ca PSD-ul este la originea tuturor relelor si fura la fiecare contract cate 20%, chiar daca nu vedem de fapt nimic.

     Adica intr-un caz stim ca exista un lucru si-l contestam, iar in altul nu stim ca exista si nu putem proba in campul empiric faptele si circumstantele, dar ne bazam pe pareri si idei preconcepute, care au fost inoculate/plantate si inradacinate in mintea romanilor naivi ca dogme existentiale prin intermediul propagandei securiste pentru a putea contesta cel mai mai rau (in)existent.

     Poate n-ai inteles, dar acele centre sunt deschise si sunt la standarde chiar mai inalte decat in vest: https://adevarul.ro/locale/timisoara/foto-fost-deschisa-clinica-mari-arsi-romania-corespunde-tuturor-standardelor-este-austria-belgia-1_5d9d9d32892c0bb0c668febd/index.html
    • +2 (2 voturi)    
     Nu ai cu cine te certa (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:28)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     nenea asta, unfogiven, e din clasa cucuvelelor, mazetelor, niulucilo... pentru care cuvantul secretarului general este sfant.
     El stie cel mai bine cand iti este foame, cand te doare... tu habar n-ai.
     Lasa/l, e pierdere de vreme!
     Argumentele la astia ca el, au valoare inversa.
     Ei stie cel mai bine!
   • +6 (10 voturi)    
    Haha (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:16)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    La cel din Iasi au amanat inaugurarea de 3 ori pentru ca Sorina Pintea era ocupata. La o saptamana dupa ce l-au inaugurat au recunoscut ca nu poate fi folosit pentru ca nu au schimbat filtrele de apa si este pericol de infectii, azi au anuntat ca l-au deschis, probabil de rusine pentru ca presa este cu ochii pe ei.

    PSD Iasi lucreaza impotriva iesenilor asa cum ne-am obisnuit, deputatii ieseni din PSD IASI cum ar fi conf. dr. Camelia Gavrila, au votat impotriva legii Autostrazii Moldovei, ce dovada mai vreti ?
  • +5 (9 voturi)    
   acest popor (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:20)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   isi va reveni cand ne vom spala de bolshevism ! Pentru ca minciuna a fost adanc si cu pricepere sadita de catre bolshevici (noi suntem fortza , noi suntem Adevarul)!
 • +6 (10 voturi)    
  Atat ne-a mai ramas (Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:34)

  florinos [utilizator]

  Atat ne-a mai ramas, in fiecare an sa comemoram victimele si sa realizam ca nu s-a schimbat mare lucru. Mai rau, oamenii care fac ceva bun pentru societate sunt impiedicati de cei platiti din bugetul public, exemplu Firea Vranceanu Pandele dar si Viorica Dancila care in 2016 promisese Spitale Judetene care ar fi deschise in 2020, mai avem 2 luni din acest deceniu si nici nu au inceput lucrarile.

  Rusine PSD si rusine Klaus Iohannis ca nu ai urgentat rezolvarea cazului Colectiv dar te consideri Garantul Justitiei si al Dreptatii.
 • +10 (10 voturi)    
  Și atunci Bănicioiu de ce nu este după gratii? (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:06)

  hic sunt leones [utilizator]

  Lucrurile acestea se știau și puteau fi probate din secunda doi după ce acesta, din spatele funcției, a mințit.
  De ce nu a fost umflat imediat și băgat la zdup?
 • +5 (11 voturi)    
  Nu știu alții cum sunt, (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:18)

  Mazeta [utilizator]

  dar eu nu m-aș duce weekend-ul viitor prin cluburile și mall-urile din România. Just saying..
  • +2 (4 voturi)    
   Corect, Du-te la Moscova si stai acolo! (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:58)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Corect, Du-te la Moscova si stai acolo! Dc esti cuminte si trolezi bine o sa ti dea bilet prin sindicat pt vr'un sanatoriu prin Siberia
  • +1 (1 vot)    
   Credeam ca ai murit de foame (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:15)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce vremuri grele in Russia, tovarase.
   Sa fii matale nevoit sa postezi si la astfel de articole...
   Ce cainosi stapani ai, tovarase.
 • +6 (8 voturi)    
  Dumnezeu sa ii odihneasca..... (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:49)

  gigiN [utilizator]

  ...pe cei care au pierit,sa ii ajute pe cei care sufera in continuare si sa-i pedepseasca pe cei vinovati-care,dupa 4 ani ,inca nu exista.Nu sunt sigur de ceea ce a r fi facut alt govern,dar cele ale psd-ului nu au fost deloc interesate de aceasta tragedie.Ma intreb, insa,de ce oare presedintele pe care l-am votat nu a binevoit sa se implice,personal si mult mai mult in aceasta nenorocire.
 • +5 (9 voturi)    
  UN REGIM CRIMINAL (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O noua dovada. 4 ani si nimic nu s-a schimbat, criminalii sunt liberi.... Regimul FSN=PSD s-a instaurat prin crimele din 1989 si in esenta a rams un regim securisto-mafiot criminal
  • -8 (10 voturi)    
   Mai bine zis (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:19)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Guvernul de tehnocrati n-a facut nimic, ca PSD-ul tau mult iubit a deschis deja 2 centre de mari arsi in tara, la Timisoara si Iasi.
   • +5 (7 voturi)    
    @ Unforgiven (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:04)

    Enza [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Stimate user, dezinformarea ar trebui sa se plateasca. Guvernul tehnocrat a fost doar un an la conducerea Romaniei, spre deosebire de guvernele psd care au guvernat cam doua treimi din ultimii 30 de ani de la Revolutie incoace.
    Am citit recent ca centrului de mari arsi de la Iasi i s-a taiat doar panglica. Un pacient in stare grava adus de la Tarnaveni (jud. Mures) la Iasi, a fost internat acolo tot in spitalul vechi.
    Poate ne informati dvs. mai detaliat despre locatia din Timisoara.
    • -4 (4 voturi)    
     Te incurci in detalii (Miercuri, 30 octombrie 2019, 12:53)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Enza

     Centrul de la Iasi nu are o problema functionala, ci a fost vorba despre niste probe neconforme in testele epidemiologice, pentru ca la taierea panglicii au intrat persoane care nu au fost echipate corespunzator si au adus ceva microbi, fiind nevoie de dezinfectarea spatiului.

     Nu poti sa spui ca investitia nu a fost realizata si ca ar avea o problema doar pentru ca au aparut niste microbi prin nerespectarea protocoalelor.

     Insa daca o luam in stil #rezist si incult, atunci putem sa spunem ca investitia nici nu s-a realizat si nu s-a facut nimic.
     Si o sa si credem.
   • +4 (6 voturi)    
    Ciudat (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:18)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Cel din Iasi deja are probleme cu filtrele de apa, asta dupa milioane de euro investite.

    In timpul Guvernarii PSD a ars Spitalul de Cardiologie din Iasi care deservea toata Moldova, spitalul nu avea autorizatie ISU si Consiliul Judetean Iasi nu a montat detectoare de incendiu care costa pana in 2.000 Euro dar Primaria Iasi a platit 50 mii euro pe un concert Holograf.
 • +2 (10 voturi)    
  Colectiv (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:02)

  ZenoMoldovan [anonim]

  Nici o tara din lume nu se pregateste pentru catastrofa de acest tip, cu arsuri ( mari arsi) grave multiple. Astea sint foarte rare, nu poti sa pui in conservare si asteptare,spatii , aparatura si medicamente, personal, cind asaceva se intampla o data la zeci de ani. Cind se intampla asaceva vei transforma spatii preexistente pentru arsi. Marii arsi, oriunde in lume au un pericol vital iminent, si o rata enorma a mortalitatii,la tipul acesta de accident nu se moare imediat, ci in timp, prin suprainfectii, prin slabirea organelor si sistemelor.Una este sa tratezi 1-2 cazuri, aici poti face citeceva, alta este cind vin 40-50 cazuri deodata. S-a politizat problema, multi isi dau cu parerea, dar chestiile astea rare impresioneaza, si mereu vina se da pe altii ( medici,SMURD, organizatori,edili, etc) Au si ei o vina, in special organizatoriii de evenimente, care nu se asigura ca nu vor aparea catastrofe. dar aici medicii sint foarte putin vinovati.
  • +6 (8 voturi)    
   cand ai 600 de cazuri anuale (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:48)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui ZenoMoldovan

   nu poti spune ca sunt...foarte rare
 • +4 (6 voturi)    
  DE MI SI A !!! (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:39)

  liviu_ [utilizator]

  1- esti ministru sanatatii si recunosti ca sunteti varza
  2 - atunci era psd, acum e tot psd

  treziti-va oameni buni si NU MAI VOTATI HOTI !!!
  psd TREBUIE sa dispara!!!
  • -2 (4 voturi)    
   PA-STI-LE ! (E deja demisa, da' n-ai luat medicam) (Miercuri, 30 octombrie 2019, 12:31)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   PA-STI-LE !
   (E deja demisa, da' n-ai luat medicamentele!)
 • 0 (2 voturi)    
  marea proba (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:47)

  Toni_Romania [utilizator]

  marea proba pt. autoritatile din Ro va fi seismul de 7M si durata 60 secunde ce urmeaza (ca temporal suntem in "zona riosie" - intervalul de 40-60 ani al ciclului seismic Vrancea)
  • 0 (0 voturi)    
   Corect! (Joi, 31 octombrie 2019, 10:41)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Se stie bine ca seismul de Vrancea se repeta la intervale de circa 40 de ani.

   Deja este "overdue", nimeni nu poate spune excat CAND, dar sigur urmeaza un seism de 7,2 - 7.6 M, iar autoritatile nu sunt de loc pregatite!

   Nici noi nu suntem pregatiti, iar din cladirile care AU bulina rosie, foarte putine au fost reparate.
   Dar cate din cladirile ridicate dupa 2000 au fost expertizate coresounzator?
   Blocul meu din prefabricate ,ar trebui sa reziste perfect in teorie, in practica o sa vad cat de bine si-a facut treaba sudorul care in iarna lui 1987 a imbinat "mustatile" de fier-beton ale panourilor ...

   In 1977 dupa cutremur, cand se oprisera lumina si apa, am coborat in pivnita si am umplut un cazan de 50 l cu apa de pe coloana de apa rece, dar acum, la etajul 7 la bloc, ce o sa facem far apa si curent? Chiar daca imobilul rezista perfect la seism?!

   Iar telefonul fix a continuta sa functioneze, centralel aveau baterii pentu minim 3 ore, dr acum ce va fi, cand pica retelele de comunicatii mobile?
 • -2 (2 voturi)    
  Infectarea in spitale (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:52)

  Toni_Romania [utilizator]

  Legat de infectiile din spitale, care omoara oamenii, multi ma vor injura,  dar nici macar in spitalele 'rudimentare" din RSR nu erau atatea infectii intraspitalicesti ca azi, desi unicii dezinfectanti erau stravechea cloramina, plus spirtul, hipocloritul si iodul.  Si  asta pt. ca datorita fricii generale de Pcr/Secu personalul medical nu avea atatea "figuri in cap" si in gen. isi facea profesia cu atentie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by