Procuroarea Zarafina Puiu de la Secția pentru anchetarea magistraților va fi eliberată din funcție, au decis miercuri procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii. Zarafina Puiu fusese menținută în funcție și după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei decizii a Curții de Apel București, pe care CSM a contestat-o, iar în final procuroarea a pierdut procesul.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri eliberarea din funcţie a Zarafinei Puiu, procuror la Secția de anchetare a magistraților, ca urmare a neacordării avizului anual pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani.

Astfel, procurorii din CSM îi vor transmite președintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcție a procuroarei de la Secția specială, conform deciziei afișate pe site-ul Consiliului.

Decizia este luată la o zi de la hotărârea definitivă a instanței supreme într-un proces pe care Zarafina Puiu l-a pierdut definitiv cu CSM. Mai exact, în luna iunie, Secția de procurori a CSM nu și-a dat avizul pentru menținerea în funcție a procuroarei peste vârsta de pensionare. Zarafina Puiu a atacat decizia, iar Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză, astfel că ea a rămas în funcție la Secția specială. CSM însă a atacat decizia Curții de Apel, iar marți instanța supremă i-a dat dreptate Consiliului, admițându-i recursul.

Până la începutul acestui an, când a trecut la Secția specială, procurorul Zarafina Puiu a lucrat la Parchetul Curții de Apel Constanța. De la această structură provine și Adina Florea, procuror-șef adjunct al Secției speciale, pe care Lia Savonea încearcă fără succes de câteva luni să o numească în funcția de procuror-șef al secției.

Zarafina Puiu a deschis ancheta împotriva șefului DNA Constanța, Andrei Bodean, care a instrumentat dosare în care au fost trimiși în judecată fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu.

În luna iunie, procurorul constănțean a fost pus sub învinuire de Secția de anchetare a magistraților pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă și cercetare abuzivă. "Într-o atmosferă cordială, doamna procuror Zarafina Puiu, cu care mă știu foarte bine, pentru că vine tot din Constanța, mi-a adus la cunoștință învinuirile, faptele și obligațiile. Am fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă și cercetare abuzivă (...) Nu îmi fac griji pentru că știu că nu am greșit cu nimic", declara pentru HotNews.ro, după audierea sa, șeful DNA Constanța.

Surse judiciare precizau pentru HotNews.ro că Andrei Bodean a fost pus sub învinuire de Secția de anchetare a magistraților într-un dosar deschis în urma sesizării avocatului Sorin Calaigii, pe care șeful DNA Constanța l-a trimis în judecată pentru trafic de influență. Avocatul a fost condamnat de Curtea de Apel București și de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare, iar între timp a fost eliberat condiționat. El l-a acuzat pe Bodean că l-a trimis în judecată deși era nevinovat. Avocatul a contestat de mai multe ori modul în care șeful DNA Constanța a instrumentat dosarul său, dar și deciziile de condamnare.