Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recomandat Guvernului României, într-o scrisoare trimisă premierului demis Viorica Dăncilă, desemnarea unui candidat femeie pentru postul de comisar european. Viorica Dăncilă l-a nominalizat însă pe Victor Negrescu, iar întrebată de jurnaliști despre acest lucru, a răspuns: "Doamna comisar mi-a spus că ar fi bine să nominalizez o femeie, dar cum Franța a schimbat, cum ceilalți au schimbat...".

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

Întrebată la Cluj despre reacția președintelui Iohannis, Viorica Dăncilă a spus că președintele a primit aceeași scrisoare pe care a primit-o și ea și știe că României i s-a cerut urgent nominalizarea unei persoane pentru funcția de comisar european.

"Domnul Iohannis, din motive electorale, are altă abordare. Scrisoarea pe care am primit-o eu de la Ursula von der Leyen a primit-o și domnul președinte și știe că mi s-a cerut urgent nominalizarea unui comisar din partea României”, a spus Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebată despre recomandarea pentru un candidat femeie, Dăncilă a răspuns: "Doamna comisar mi-a spus că ar fi bine să nominalizez o femeie, dar cum Franța a schimbat, cum ceilalți au schimbat. Eu am trimis deja nominalizarea: Victor Negrescu, fost europarlamentar”.

După nominalizarea de comisar european făcută de Dăncilă, Klaus Iohannis a reacționat spunând că premierul demis nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. Șeful statului a „avertizat-o” pe Viorica Dăncilă „să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.

Ulterior, Dăncilă l-a acuzat pe Iohannis de încă o încercare de sabotare a intereselor țării și a postat pe Facebook o scrisoare a președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care îi cere să prezinte "fără întârziere" o propunere de comisar european și "încurajează" desemnarea unui candidat femeie. ”În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez Guvernul României să prezinte un candidat femeie”, arată Ursula von der Leyen în scrisoarea datată 28 octombrie.