Premierul Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis de "încă o încercare de sabotare a intereselor țării", după ce șeful statului a avertizat-o că nu are nicio legitimitate de a propune un candidat pentru postul de comisar european. Dăncilă, care l-a propus pe Victor Negrescu pentru această funcție, își argumentează demersul prin solicitarea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca România să facă "fără întârziere" o nominalizare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viorica Dăncilă i-a răspuns președintelui printr-un mesaj pe Facebook, ea atașând și o scrisoare în care Ursula von der Leyen îi solicită să prezinte "fără întârziere" o propunere de comisar european și "încurajează" desemnarea unui candidat femeie. ”În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez Guvernul României să prezintă un candidat femeie”, arată Ursula von der Leyen în scrisoarea datată 28 octombrie.

"Am văzut ieșirea furibundă a președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României", afirmă Dăncilă.

Ea spune că, "fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc și corect pe care țara noastră trebuie să îl urmeze".

Viorica Dăncilă mai spune că Victor Negrescu, "chiar dacă nu se califică drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene și fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârșit, cu o vastă experiență de lucru în instituțiile europene", în care are "deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României".

După nominalizarea de comisar european făcută de Dăncilă, Klaus Iohannis a reacționat spunând că premierul demis nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european.

Șeful statului a „avertizat-o” pe Viorica Dăncilă „să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.