DNA s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem, adică pentru fapte, în urma anchetei Rise Project privindu-l pe Dan Barna, potrivit unor surse judiciare citate de Realitatea TV. Liderul USR a declarat, luni seară, că nu a primit nimic de la DNA și că dacă va fi chemat la audieri nu vede nicio problemă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor Rise Project privindu-l pe Dan Barna și au deschis dosar penal in rem, privind o posibilă faptă de fraudare a fondurilor europene, conform unor surse citate de Realitatea TV.

Dan Barna a declarat, luni seară, la o întâlnire cu jurnaliștii, că dacă va fi chemat la audieri, nu vede nicio problemă.

"Nu am primit nimic. Dacă au început verificările, e foarte bine. Chiar am solicitat DNA să facă verificări. Dacă mă cheamă la audieri, nu văd nicio problemă", a declarat Dan Barna, întrebat despre un posibil dosar la DNA în cazul său.

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, a scris în urmă cu o săptămână Rise Project, într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Articolul despre Dan Barna a fost publicat în ziua în care liderul USR a mers la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Ulterior, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a transmis că proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate de către DLAF, potrivit instituției. În replică, USR a transmis că proiectele au mai fost investigate o dată și nu s-au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură.

De asemenea, vineri, liderul USR, Dan Barna, a cerut Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) să trimită de urgență documentele privind contractele firmei sale la DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic și în a cărei imparțialitate crede. Prezidențiabilul USR spunea că nu poate crede în corectitudinea DLAF, de care se ocupă Toni Greblă, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, și cere Guvernului, premierului demis și DLAF "să înceteze circul". El a avut același mesaj și pentru "toți actorii politici care instrumentează această mizerabilă campanie". Totodată, el a făcut apel la membrii de partid și susținători să nu îi mai atace pe jurnaliștii de la Rise, "pentru că nu aceștia sunt adversarii, ci vechea clasă politică".