Curtea Constituţională a stabilit pentru 30 octombrie termenul până la care părţile trebuie să își exprime punctele de vedere în scris în cazul sesizării președintelui CSM, Lia Savonea, împotriva ministrului Justiției, Ana Birchall, acuzată de "ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului".

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

"Referitor la cererea președintelui CSM de soluționarea a conflictului, s-a stabilit ca până la 30 octombrie părțile să își exprime punctul de vedere", au anunțat joi reprezentanții Curții Constituționale.

Termenul pentru ședința de judecată a CCR va fi stabilit ulterior.

În 8 octombrie, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat sesizarea CCR în cazul ministrului Justiției. "Am hotărât în calitate de președinte să declanșez un conflict juridic de natură constituțională având în vedere acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall, în principal pentru două motive. Primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea - acțiuni de subminare a autorității CSM, în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției", a declarat atunci Savonea, fără a detalia despre ce este vorba.

Savonea a făcut acest anunț după ce convocase pentru a șasea oară o ședință de plen în încercarea de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Secției de anchetare a magistraților, fără însă să existe cvorum ca urmare a absenței procurorilor.

Întrebată despre sesizarea către CCR, ministrul Justiției, Ana Birchall, spunea că va reacționa "legal și constituțional”. Ea a mai afirmat că nu a făcut altceva decât să respecte legea și că nu se simte lezată de afirmațiile Liei Savonea la adresa sa. Birchall preciza că va formula un punct de vedere după ce va primi în scris sesizarea Liei Savonea.

Una dintre temele de dispută între Birchall și Savonea este Secția de anchetare a magistraților, șefa CSM având șapte tentative eșuate de a o numi pe Adina Florea la șefia Secției speciale.

Ministrul Justiției a susținut în mai multe rânduri că, în opinia sa, această secție nu este în beneficiul actului de justiție”, atât timp cât, potrivit legii, are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată.

La ședința CSM din 15 octombrie, ministrul Justiției și președintele CSM au avut un nou schimb dur de replici pe tema Secției de anchetare a magistraților. Lia Savonea a susținut că există "procurori trimiși în judecată devoalați cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri" și i-a spus Anei Birchall că aceasta ar trebui să fie preocuparea sa, ci nu să "citeze un text aproximativ". "Vă rog să nu dați lecții ministrului Justiției", a fost replica Anei Birchall pentru Lia Savonea.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a invocat în ședința CSM presupusele abuzuri comise de procurori cercetați pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiției a acuzat că articolul care prevede ca Secția de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "șestache" în comisia parlamentară, potrivit Mediafax. Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator în serie care ar face plângere împotriva unui magistrat, iar dosarul ar urma să fie preluat în întregime de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.