Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, va face săptămâna viitoare o nouă încercare de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților. Marți, după ce a eșuat din nou în acest demers din cauza lipsei de cvorum, Savonea a anunțat că inițiază modificări legislative astfel încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

O nouă ședință a plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost convocată pentru marți, 15 octombrie și are din nou pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea în funcția procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Aceasta este a șaptea oară când Lia Savonea încearcă numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale.

Ultima încercare a avut loc marți, când la ședință au fost prezenți doar 13 membri din cei 15 necesari pentru cvorum. De la ședința CSM au lipsit procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Andrei Solomon, aflat în concediu, dar și procurorul general Bogdan Licu, care au participat la o ședință a Parchetului General.

Lia Savonea l-a acuzat pe procurorul general Bogdan Licu că sabotează ședința CSM și l-a sunat pentru a-i cere explicații, însă acesta nu i-a răspuns. În aceeași zi, Savonea a încercat să convoace plenul de 3 ori, de fiecare dată fără succes.

Ulterior, președintele CSM a anunțat într-o conferință de presă că inițiază propuneri de modificări legislative, așa încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul.

"Atitudinea colegilor care lipsesc nejustificat la şedinţele de plen a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea unor activităţi la timp cum ar fi concursul de admitere în magistratură, avizarea unor proiecte. Este un veritabil boicot constituțional", a susținut Savonea.

Tot atunci, șefa CSM a anunțat sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului.

Lia Savonea se află în conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall, pe tema secției speciale. Birchall a spus în mai multe rânduri că această structură de parchet "nu este în beneficiul actului de justiție”, atât timp cât, potrivit legii, are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată. De asemenea, Birchall a somat-o pe Savonea în mai multe rânduri să trimită punctul de vedere al instituției privind rapoartele GRECO.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, fără a fi numită efectiv, deoarece toate şedinţele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să asigure cvorumul, contestând această secție.