Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spun că acuzațiile președintelui CSM Lia Savonea la adresa unora dintre ei sunt "neprobate și nefondate”. Ei au reacționat astfel după ce Lia Savonea a susținut că procurorii care au lipsit de la ședința de plen convocată marți, făcând imposibilă întrunirea cvorumului, nu au anunțat în niciun fel că nu pot participa, ea acuzând "o stranie coincidență, după ce ministrul Justiției a dat un semnal".

Sediul CSMFoto: Agerpres

Secția pentru procurori a transmis, printr-un comunicat de presă, că a luat act de afirmațiile președintelui CSM la deschiderea ședinței de plen de marți și "își exprimă dezacordul față de acuzațiile neprobate și nefondate la adresa unora" dintre membrii secției.

Ce spun procurorii din CSM:

  • "Secția pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitația de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezența în dimineața de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secției fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Președintele CSM.
  • Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă și nicio informare cu privire la o dată a Plenului, așa cum susține Președintele CSM.
  • Membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de Procurorul General au înțeles să nu își modifice agenda stabilită pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oară puși în situația de a-și reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului CSM.
  • Secția pentru procurori își manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităților Consiliului Superior al Magistraturii".

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu a avut nici la ședința de marți cvorum pentru numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților. De la ședință au lipsit patru procurori, iar Savonea a propus ca plenul CSM să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu pentru a-i cere explicații și l-a acuzat că sabotează ședința Consiliului. De asemenea, ea a acuzat o "acțiune coordonată", a invocat o "stranie coincidență cu semnalele ministrului Justiției" și a cerut modificarea urgentă a legii, astfel încât membrii CSM care absentează de la ședințe să își piardă mandatul.

"Trebuie să spun că miercuri, 2 octombrie, în cadrul activității desfășurate într-o comisie, am discutat despre această ședință de plen, împreună am convenit că, date fiind activitățile planificate de către procurori la Constanța, începând de mâine și până vineri, este imposibilă alegerea unei alte date decât cea de astăzi. Au fost prezenți toți cei cinci procurori, niciunul nu a obiectat, niciunul nu a spus că are activități planificate sau în curs de a fi planificate. Am văzut semnalele date de ministrul Justiției, pe marginea ședinței pentru astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidență, ministrul Justiției dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activități la sediul Parchetului General, peste activitatea de plen și după ce, informal, între membrii Consiliului, s-a stabilit că astăzi va fi asigurată ședință de plen", a declarat Lia Savonea.

Ea a propus ca membrii CSM care fac imposibilă desfășurarea ședințelor de plen legal convocate să fie sancționați cu pierderea mandatului.

"Nu mă feresc să spun că suntem în fața unei acțiuni de coordonare, în blocarea activității ședinței de plen, așa că vă propun să solicităm modificarea articolului 27 alineatul 2 din Legea 317/2004 așa încât să fie împiedicat orice membru din CSM să-și facă propria lege și să facă imposibilă derularea activității primordiale din cadrul acestei instituții. Aș mai propune, pentru că nu avem alte pârghii, să se stabilească și ca un membru aflat într-o astfel de situație, când ședința a fost legal convocată, între membrii s-a discutat acest lucru, să-și piardă de drept mandatul", a adăugat Lia Savonea.

Este a șasea încercare a Liei Savonea de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).