CSM: Nicio dispoziţie nu impune consultarea membrilor pe convocarea şedinţelor / Ana Birchall: Mai există cooperare loială?

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 18:26 Actualitate | Esenţial


Ana Birchall
Foto: Guvernul Romaniei
Consiliul Superior al Magistraturii precizează, sâmbătă, că nicio dispoziţie legală sau regulamentară nu impune preşedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen, scrie Agerpres. În context, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a reacţionat, întrebându-se dacă „acum nu mai este o cooperare loială între preşedinte şi membrii CSM de drept sau aleşi”.

„În raport de solicitarea ministrului Justiţiei că nicio dispoziţie legală sau regulamentară nu impune preşedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen: cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între preşedinte şi membrii aleşi, aceştia au fost consultaţi în măsura în care a fost posibil şi s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea şedinţei de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către preşedinte în vederea convocării şedinţelor de plen sau secţii”, a transmis purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi.

Potrivit acesteia, dispoziţiile articolului 10 alineatul 8 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM şi ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004, republicată, prevăd că preşedintele Consiliului coordonează activitatea CSM şi repartizează lucrările pentru plen şi secţii. Totodată, dispoziţiile articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, republicată, sunt în sensul în care Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte în plen şi secţii, printre altele, la convocarea preşedintelui. Conform dispoziţiilor articolului 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, Consiliul se întruneşte în plen ori de câte ori este necesar, printre altele, la convocarea preşedintelui, iar ordinea de zi se publică cu trei zile înainte, termen respectat în privinţa convocării şedinţei plenului CSM din 8 octombrie.

Ea subliniază că textele citate „nu impun preşedintelui CSM consultarea membrilor pentru convocarea şedinţei de plen”.

„Să înţelegem că acum nu mai este o cooperare loială între preşedinte şi membrii CSM de drept sau aleşi?”, a răspuns ministrul Justiţiei, Ana Birchall, la solicitarea Agerpres, ca reacţie la precizarea CSM.

Ana Birchall a caracterizat, într-o scrisoare transmisă preşedintelui CSM, Lia Savonea, drept „inadmisibilă şi de condamnat” maniera în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este inadmisibilă şi de condamnat maniera în care continuaţi să convocaţi plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deşi de peste două săptămâni nu a mai fost convocat plenul CSM, dumneavoastră înţelegeţi să îl convocaţi într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuşi urgenţa. În consecinţă, vă rog să îmi comunicaţi motivele pentru care plenul CSM nu a fost convocat din data de 17 septembrie, respectiv de peste două săptămâni”, scrie ministrul.

Totodată, Birchall reiterează rugămintea de a convoca şedinţele plenului CSM, inclusiv comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predictibilităţii şi transparenţei, permiţându-i astfel exercitarea dreptului constituţional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

În datele de 7 şi 8 octombrie va avea loc, la Bruxelles, Consiliul JAI, unde miniştrii Justiţiei vor discuta despre măsurile UE împotriva corupţiei, situaţia actuală în ceea ce priveşte drepturile fundamentale la 10 ani de la intrarea în vigoare a Cartei drepturilor fundamentale a UE, precum şi despre negocierile în curs din domeniul probelor electronice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1485 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Aici e cu dus-întors. (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 18:56)

  prec [utilizator]

  Două muieri vor să arate care-i mai șefă dintre ele.
  Dacă nu merge cu binele, cu vorba bună, să se stabilească un regulament clar și concis pentru funcționarea acestei adunături.
 • -2 (4 voturi)    
  N-am inteles de ce muierea asta demisa (Duminică, 6 octombrie 2019, 10:27)

  xrogo [utilizator]

  de fapt si de drept de o luna se tot baga in seama?
 • +3 (3 voturi)    
  Savonea îi șefă și nu discută. (Duminică, 6 octombrie 2019, 13:06)

  asavreau [utilizator]

  Cu noi.Discută numai cu cine a pus-o șefă acolo.Normal,apără niște interese care nouă ni se par a nu fi chiar legale.Dacă ar discuta poate am înțelege că justiția este bună pentru noi românii care alcătuim statul român.Așa,pare bună pentru alții !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by