Psihologul Keren Rosner a precizat, pentru Mediafax, că, de multe ori, șoferii de TIR conduc obosiți și vor să recupereze timpul pierdut în trafic, fiind de multe ori „forțați” și de patroni. Pecizările au fost făcute în contextul gravului accident rutier produs sâmbătă dimineață în Ialomița și soldat cu 10 morți, după ce un TIR ar fi intrat pe contrasens.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Șoselele foarte proaste din România și timpul petrecut în trafic determină întârzieri de program, iar șoferii sunt obligați să recupereze timpul pierdut. Pe de altă parte, oboseala duce la reacții întâziate, iar pe șosea contează și o minisecundă. Oboseala deformează realitatea, este ca și cum ai reacționa cu încetinitorul”, a declarat pentru Mediafax psihologul Keren Rosner.

Potrivit psihologului, de foarte multe ori șoferii sunt obligați de către patroni să exagereze și li se solicită acțiuni la limita legii. „Aici discutăm și despre responsabilitatea firmelor, pentru că de multe ori firmele îi obligă pe cei care conduc astfel de vehicule să exagereze și li se solicită în mod tacit lucruri care sunt la limita legii. Ca să se încadreze, șoferul doarme mai puțin și conduce mai mult. Trebuie responsabilizate mai mult aceste firme și penalizate și implicit să le ceară șoferilor să fie mai disciplinați”, mai precizează Rosner.

Psihologul mai spune că, de multe ori, șoferii de TIR au o aroganță în trafic, dată de dimensiunea vehiculelor pe care le conduc.

„Mai este o caracteristică a șoferilor de TIR și asta trebuie să recunoaștem, că au o oarecare aroganță în trafic, pentru că știu că vehiculul lor este masiv și impun prin acest aspect. Cred că oricui i s-a întâmplat, de exemplu, să vrea să depășească un TIR și să nu fie lăsat. Este vorba de un joc de putere pe șosea, care este determinat de dimensiunea vehiculului”, a mai precizat Keren Rosner.

Bilanțul final al accidentului rutier produs în zona localității Sfântul Gheorghe din Ialomița arată că 10 oameni au murit și șapte au fost răniți. Polițiștii rutieri au stabilit că accidentul s-a produs după ce un TIR a pătruns pe contrasens și a lovit un microbuz care ducea, sâmbătă dimineața, pasagerii spre locurile de muncă.

Citește mai multe: VIDEO Cel mai grav accident rutier din acest an: Un TIR a intrat într-un microbuz care ducea angajați Mega Image la muncă / 10 oameni au murit, 7 sunt răniți