Profesorul din Cluj încarcerat de câțiva ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, unde ar fi fost torturat și obligat să lucreze 12 ore pe zi, potrivit avocatului acestuia, va fi transferat într-un penitenciar din România. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Justiției. El are o condamnare la opt ani de închisoare pentru o fraudă contractuală, cu prejudiciu de 80 de dolari.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

Potrivit Ministerului Justiției, în urma demersurilor instituției au fost sesizate autoritățile judiciare române competente, iar în 1 octombrie Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea pedepsei aplicate de instanțele chineze și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare.

Ministerul Justiției spune că hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților române pentru transferare, iar după rămânerea definitivă a acestei sentințe MJ va anunța Ministerul Justiției din China, al cărui acord este, de asemenea, necesar pentru transferarea profesorului în România.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar în 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni. El a fost condamnat în 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

”De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, declara, în iulie, avocatul Eugen Iordănescu, care îl reprezintă pe profesorul clujean.