Un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis de peste cinci ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, unde este torturat și obligat să lucreze 12 ore pe zi, după o condamnare la opt ani pentru o fraudă contractuală, cu prejudiciu de 80 de dolari, fără ca autoritățile române să intervină, spune avocatul acestuia într-o conferință de presă. Ministerul Justiției a precizat, joi, după conferința de presă, că a luat act de situația românului și că depune toate eforturile pentru a-l transfera în România. MAE precizează la rândul său că profesorul a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice.

chinaFoto: Hotnews

Avocatul Eugen Iordănescu, care îl reprezintă pe Marius Balo, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că instituțiile statului român – MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, l-au abandonat pe profesorul clujean și nu au făcut demersuri pentru transferul acestuia în România.

”De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus Iordăchescu, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a subliniat avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu a afirmat că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare, într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele <> în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat „impotența” instituțiilor statului român și „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetățean român aflat într-o stare dificilă. „Miniștrii Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu nu au făcut nimic în apărarea intereselor unui concetățean. Memoriul adresat președintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuțiilor recente la Ministerul Justiției, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în țară și să își execute pedeapsa în țară, pentru că este dreptul lui”, a menționat Eugen Iordăchescu.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat, la rândul său, că acesta a fost torturat și bătut în închisoare, starea sa de sănătate fiind gravă și a slăbit foarte mult, de la 75 de kg a ajuns la 52 de kg.

„Muncește la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus că în dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apă caldă nu a văzut de când a fost arestat”, a precizat Felecan.

Reacția ministrului Justiției și a MAE

După conferința de presă susținută de avocat, ministrul Justiției a transmis într-un comunicat că a luat act de situația lui Marius Balo, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanți legali ai acestuia.

Potrivit comunicatului, ministrul Justiției, Ana Birchall, a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic, în acest caz.

”Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale. Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, arată comunicatul Ministerului Justiției.

MAE precizează la rândul său că profesorul a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice.

”Încă din momentul semnalării cazului, cetăţeanul român a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate şi vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanţele diplomatice au menţinut legătura atât cu membrii de familie ai cetăţeanului român, cât şi cu avocatul acestuia", se arată într-un comunicat transmis joi de MAE, citat de Agerpres.

Potrivit MAE, din momentul înaintării de către cetăţeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular şi misiunea diplomatică au colaborat în permanenţă cu autorităţile române şi chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competenţelor legale, prin intermedierea contactului dintre ministerele de Justiţie din cele două state.

"În context, precizăm că misiunile diplomatice şi oficiile consulare în străinătate pot acorda asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor doar în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a legislaţiei statului de reşedinţă. Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autorităţile unui stat terţ", informează MAE.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului şi menţin în permanenţă contactul cu toate autorităţile implicate, cu reprezentanţii penitenciarului, cu cetăţeanul român şi membrii săi de familie şi acordă asistenţa consulară.