Interimatul la conducerea DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef, la solicitarea președintelui Iohannis, ar urma să fie preluat de procurorul Giorgiana Hosu, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Ea a mai condus interimar instituția și în 2015, după ce Alina Bica a demisionat, în condițiile în care fusese arestată preventiv pentru abuz în serviciu. DIICOT devine astfel a treia instituție fundamentală din sistemul judiciar, alături de DNA și Parchetul General, care va avea șef interimar.

DIICOTFoto: DIICOT

Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că interimatul ar urma să fie preluat de către Giorgiana Hosu. Ea este, alături de Oana-Andrea Schmidt-Haineală, adjunct al procurorului șef al DIICOT. Giorgiana Hosu ar urma să preia interimar funcția de procuror-șef al DIICOT după ce președintele Klaus Iohannis va emite decretul de revocare din funcție a lui Felix Bănilă.

Cine este Giorgiana Hosu

Giorgiana Hosu, propunerea fostului ministru al Justiției Tudorel Toader pentru funcția de adjunct DIICOT, a primit aviz favorabil din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 9 octombrie 2018. Ea era însă în funcție din luna august, fiind delegată pentru 6 luni.

Hosu a fost adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituției. După ce Alina Bica și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției, Giorgiana Hosu a preluat interimatul la șefia instituției.

Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, aceasta fiind câștigată de Daniel Horodniceanu.

Printre dosarele instrumentate de ea se numără și cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Ea s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie și pe cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul "Manhattan".

Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, a fost reținut de DNA în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A, însă judecătorii instanței supreme au respins cererea de arestare preventivă, el fiind plasat sub control judiciar. La acea vreme, unele voci susțineau că dosarul soțului său ar fi fost unul dintre motivele pentru care aceasta a pierdut concursul pentru șefia DIICOT. Dan Hosu, în calitate de administrator al unei firme, a fost acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. DNA l-a trimis în judecată în anul 2017.

Trei instituții fundamentale din justiție cu șefi interimari

DIICOT devine astfel a treia instituție fundamentală din sistemul judiciar, alături de DNA și Parchetul General, care va avea șef interimar.

Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care șefa CSM, Lia Savonea, încearcă acum să o numească la conducerea Secției speciale.

Interimatul la șefia DNA a fost asigurat pentru șase luni de către procurorul Anca Jurma, care în ianuarie 2019 a anunțat că nu mai vrea prelungirea mandatului. De atunci, Călin Nistor, procuror-şef adjunct în mandatul lui Kovesi, este interimar la conducerea DNA.

Și Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. Acesta s-a pensionat, odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis atunci ca procurorul șef adjunct Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de cel mult două luni. De atunci, mandatul acestuia a fost prelungit.

Fostul ministru Tudorel Toader a declanșat o procedură de numire în funcția de procuror general, dar în aprilie i-a respins pe toți cei patru candidați - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.