Ministrul Justiției, Ana Birchall, evită să spună dacă va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DIICOT afirmând va anunța "fiecare pas la momentul respectiv" și că "nu este un moment deloc simplu" pentru Felix Bănilă, dar "orice instituție este dincolo de persoane". Ea a subliniat că este profund nemulțumită de modul în care procurorii DIICOT au intervenit vineri la locuința familiei Luizei Melencu, precizând că i-a cerut procurorului general un raport în acest sens.

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

Ana Birchall a declarat miercuri dimineață, la sediul ministerului, că a avut discuții cu șeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a transmis că este inacceptabil modul în care s-a acționat vineri la locuința familiei Melencu.

"I-am transmis că este important să respectăm legea, dar trebuie să avem respect și față de suferință și nu ne costă nimic să fim oameni. Mă interesează ca fiecare instituție să fie întărită pentru a putea acționa în orice situație", a declarat ministrul Justiției.

Întrebată de jurnaliști dacă va declanșa procedura de revocare din funcție șefului DIICOT, Birchall a evitat să răspundă, spunând că va anunța "fiecare pas la momentul respectiv”. ”Nu e un moment deloc simplu pentru domnul Bănilă. Dar orice instituție e dincolo de persoane”, a afirmat Birchall.

Ea a mai spus că i-a cerut procurorului general un raport legat de intervenția procurorilor la casa familiei Melencu, vineri, când aceștia au mers pentru a pune în executare mandatul, astfel încât mamei Luizei să îi fie recoltate probe ADN.

"Bunicul, mama și mătușa Luizei au fost la mine și am avut o discuție absolut normală, i-am ascultat. Asta e supărarea mea - în toată această perioadă acești oameni atât au vrut, să fie ascultați (...) și le-am promis că atât cât ține de mine o să am grijă să fie ascultați și i-am cerut procurorului general să facă o informare cu tot ce s-a întâmplat vineri, pentru că este incacceptabil. Avem respect față de lege, dar asta nu ne impiedică să avem respect față de suferința unor oameni", a adăugat Birchall.

Ea a mai spus că a avut mai multe discuții cu șeful DIICOT în ultimele luni, exprimându-și nemulțumirea "față de câteva aspecte", în primul rând că de mai mult de două luni i-a cerut "măsuri ferme pentru combaterea criminalității și a formelor asociate - trafic de persoane, exploatarea minorilor, criminalitate informatică".

Luni seară, președintele Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să-și dea demisia, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”. "Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de "așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate”.

"Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.

Șeful DIICOT a reacționat marți dimineață afirmând că, "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale”.

”Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, afirmă Bănilă într-un comunicat transmis de DIICOT.

Acesta spune că, fiind solicitată de președinte, o va trata ”cu maximă seriozitate”, ”în mod neîntârziat”: ”Voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate".

”Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, intr-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora. Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, mai spune Felix Bănilă.

CITEȘTE ȘI: