Ministrul Justiției, Ana Birchall, spune că marți a avut o nouă întâlnire cu șeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a cerut să vină cu propuneri concrete privind traficul de persoane și i-a transmis din nou nemulțumirea față de ceea ce s-a întâmplat vineri, când a fost scandal la locuința familiei Melencu, după ce mama Luizei a refuzat să meargă la DIICOT. Ana Birchall a evitat să răspundă dacă Bănilă va demisiona, așa cum i-a cerut președintele Klaus Iohannis, sau dacă îl va revoca din funcție.

Ana BirchallFoto: Agerpres

Ana Birchall a confirmat, potrivit unor imagini difuzate de România TV, că s-a întâlnit cu șeful DIICOT la solicitarea acestuia și că nu este prima întâlnire.

"Nu e prima întalnire, au fost mult mai multe şi i-am învederat și cu această ocazie nu numai solicitarea adresată de acum câteva luni de a face o analiză și a veni cu propuneri concrete privind creșterea fenomenului infracțional (...) Să vină cu propuneri concrete pe ce înseamnă traficul de persoane, trafic de minori, criminalitate informatică", a declarat Birchall.

Ea a confirmat că a avut și vineri o discuție cu Felix Bănilă, în care și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce s-a întâmplat atunci în cazul familiei Luizei Melencu și i-a explicat și marți că DIICOT nu a acționat corect.

"I-am explicat, așa cum i-am explicat și vineri - e adevărat, vineri am avut o discuție telefonică în care mi-am exprimat nemulțumirea față de ce s-a întâmplat atunci, pentru că nu consider că e un mod de acțiune normal. Este adevărat că trebuie să respectăm legea, dar în același timp trebuie să avem respect și față de lege, dar și față de suferința și tragedia acestor oameni și i-am spus inclusiv astăzi. Dovadă că ieri, când bunicul și mama și mătușa Luizei au fost la mine în birou la solicitarea dânșilor și să știți că oamenii nu au vrut nimic altceva decât aflarea adevărului și să fie ascultați", a mai spus Ana Birchall.

Ea a evitat să răspundă dacă Felix Bănilă va demisiona, așa cum i-a cerut președintele Klaus Iohannis, sau dacă îl va revoca din funcție.

Luni seară, Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să-și dea demisia, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”. "Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de "așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal „un plus de profesionalism și credibilitate”.

"Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.

Șeful DIICOT a reacționat marți dimineață afirmând că, "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale”.

”Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, afirmă Bănilă într-un comunicat transmis de DIICOT.

Acesta spune că, fiind solicitată de președinte, o va trata ”cu maximă seriozitate”, ”în mod neîntârziat”: ”Voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate".

”Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, intr-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora. Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, mai spune Felix Bănilă.

CITEȘTE ȘI: