Ambasada Germaniei reacționează la decizia de numire a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European printr-un mesaj pe Facebook prin care își declară bucuria.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne bucurăm pentru Laura Codruţa Kövesi, candidata la şefia Parchetului European (EPPO). EPPO va juca un rol important în cooperarea judiciară la nivel european deoarece statul de drept reprezintă un element-cheie în susţinerea valorilor europene", este mesajul postat pe Facebook de Ambasada Germaniei la București.

Marți seară, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au ajuns la un acord final privind numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european se îndreaptă către ultimele proceduri decizionale: Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene și-a anunțat miercuri intenția de a formaliza decizia de numire a candidatei românce în funcție fără discuție, în cadrul uneia dintre reuniunile următoare a Consiliului UE, potrivit unor surse europene.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri dimineața la Bruxelles, în format COREPER II, Președinția finlandeză a Consiliului UE a informat ambasadorii la UE ai statelor membre cu privire la intalnirea echipelor de negociatori din partea Consiliului și Parlamentului European care avusese loc marți seara, în care s-a constatat un acord comun cu privire la susținerea lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al viitorului Parchet European, au declarat pentru HotNews.ro surse europene.

Kovesi și echipa sa de la Parchetului European (EPPO) nu vor avea un job ușor. Potrivit Comisiei Europene, în fiecare an, bugetele naționale înregistrează pierderi de venituri din TVA în valoare de cel puțin 50 de miliarde de euro, ca urmare a fraudei transfrontaliere, a precizat Comisia Europeană, la rândul ei.

Parchetul European va fi un organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă gravă în materie de TVA.

Regulamentul de instituire a Parchetului European în cadrul cooperării consolidate a fost adoptat la 12 octombrie 2017 și a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În prezent, sunt 22 de state membre participante. Sediul Parchetului European va fi la Luxemburg, iar Kövesi va avea un mandat de 7 ani, nereînnoibil.

Responsabilitatea Laurei Kovesi va fi de a organiza activitatea Parchetului European, și anume de a reprezenta această instituție, de a-i direcționa acțiunile și de a-i asigura buna funcționare.