​Numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european se îndreaptă către ultimele proceduri decizionale: Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene și-a anunțat miercuri intenția de a formaliza decizia de numire a candidatei românce în funcție fără discuție, în cadrul uneia dintre reuniunile următoare a Consiliului UE, potrivit unor surse europene.

Foto:

În cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri dimineața la Bruxelles, în format COREPER II, Președinția finlandeză a Consiliului UE a informat ambasadorii la UE ai statelor membre cu privire la intalnirea echipelor de negociatori din partea Consiliului și Parlamentului European care avusese loc marți seara, în care s-a constatat un acord comun cu privire la susținerea lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al viitorului Parchet European, au declarat pentru HotNews.ro surse europene.

Președinția finlandeză a Consiliului UE va transmite in scurt timp Parlamentului European o scrisoare prin care confirma acordul comun.

„Președinția finladeză a Consiliului UE a anunțat intenția de a formaliza decizia prin adoptarea acesteia ca punct A - fără discuție - la unul dintre urmatoarele Consilii”, au declarat sursele eurpene, pentru HotNews.ro.

Așa cum a anunțat HotNews.ro, marți seara, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au ajuns la un acord final privind numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Președintele Comisiei LIBE, Juan F. Lopez Aguilar, a anunțat un „acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror european”.

„Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală, după lungi ani de discuții: cu colegii mei dl. Pagaza și dl. Holmeier, și președinția finlandeză. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, prima procuroare europeană”, a scris europarlamentarul spaniol, pe contul lui de Twitter.

Kovesi și echipa sa de la Parchetului European (EPPO) nu vor avea un job ușor. Potrivit Comisiei Europene, în fiecare an, bugetele naționale înregistrează pierderi de venituri din TVA în valoare de cel puțin 50 de miliarde de euro, ca urmare a fraudei transfrontaliere, a precizat Comisia Europeană, la rândul ei.

Parchetul European va fi un organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă gravă în materie de TVA.

Regulamentul de instituire a Parchetului European în cadrul cooperării consolidate a fost adoptat la 12 octombrie 2017 și a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În prezent, sunt 22 de state membre participante. Sediul Parchetului European va fi la Luxemburg, iar Kövesi va avea un mandat de 7 ani, nereînnoibil.

Responsabilitatea Laurei Kovesi va fi de a organiza activitatea Parchetului European, și anume de a reprezenta această instituție, de a-i direcționa acțiunile și de a-i asigura buna funcționare.

Și Comisia Europeană a menționat miercuri că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au convenit asupra desemnării Laurei Codruța Kövesi în funcția nou-creată de procuror-șef european.

În numele Comisiei, Günther H. Oettinger, comisarul pentru buget și resurse umane, și Věra Jourová, comisarul pentru buget și resurse umane, au făcut următoarele declarații:

Comisarul Oettinger a declarat: „Comisia Europeană depune eforturi deosebite pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu respectarea regulilor și aduce o valoare adăugată la nivelul UE. Acest lucru presupune, de asemenea, combaterea eficientă a fraudelor împotriva bugetului UE. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost cel care a jucat, până în prezent, acest rol esențial și activitatea sa va continua ca birou de investigații independent, care va pregăti recuperarea de fonduri și adoptarea altor măsuri de protecție. Procurorul european se va asigura că acțiunile desfășurate la nivelul Uniunii vor reprezenta un pas în plus și chiar vor avea drept consecință trimiterea în judecată a celor care săvârșesc infracțiuni ce afectează bugetul Uniunii. Îi doresc noului procuror-șef desemnat mult succes în abordarea provocărilor cu care se va confrunta. Atât Comisia Europeană, cât și OLAF o vor sprijini cu fermitate în îndeplinirea sarcinilor viitoare.”

Comisarul Jourová a declarat: „Acest acord este un semnal puternic că UE susține cu fermitate lupta împotriva criminalității financiare și protejarea banilor contribuabililor. Prin structura sa unică, Parchetul European va acorda prioritate soluționării cazurilor de criminalitate transfrontalieră și se va asigura că nicio infracțiune împotriva bugetului UE nu va rămâne nepedepsită. Această instituție reprezintă un răspuns la solicitările cetățenilor europeni și le oferă procurorilor europeni instrumente noi pentru a ancheta și a urmări penal cu tenacitate aceste cazuri la nivelul UE. Salut numirea dnei Kövesi ca primul procuror-șef european. Am convingerea fermă că își va îndeplini misiunea într-un mod remarcabil în fruntea Parchetului European. Grație acordului la care s-a ajuns astăzi, vor putea demara lucrările necesare pentru ca noua instituție să își înceapă activitatea, conform planificării, până la sfârșitul anului 2020. Comisia va rămâne un susținător ferm al eforturilor colective de combatere a fraudei și a corupției în UE.”