Viorica Dăncilă spune că informația că reprezentantul României în COREPER, Luminița Odobescu, ar fi votat pentru Kovesi în ciuda mandatului dat de Guvern este "încă neverificată", premierul susținând că a avut un program încărcat astăzi și că nu ar fi reușit să afle cum a votat, de fapt, Odobescu. Anterior, Dăncilă declarase că Luminița Odobescu a votat așa cum a spus cu o zi înainte, adică ”împotrivă”. De asemenea, premierul a susținut că "dacă s-ar adeveri vreo acuzație și vreun dosar vizând-o pe fosta șefă a DNA, ar fi o lovitură pentru România".

Foto:

Laura Codruța Kovesi a fost votată joi, în COREPER, pentru funcția de procuror european șef în COREPER, decizia fiind luată cu 17 voturi din 22. Votul vine în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri seară că Guvernul României a dat însă mandat reprezentantei țării noastre în COREPER, Luminița Odobescu, să voteze împotriva fostei șefe DNA.

Premierul Viorica Dăncilă, aflată la un eveniment organizat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că ea își menține punctul de vedere, însă, fiind un vot majoritar, "majoritatea trebuie respectată".

Întrebată dacă Luminița Odobescu a votat în COREPER în favoarea lui Kovesi, în condițiile în care mandatul dat de guvern a fost să voteze "împotrivă", Dăncilă a spus că "este o informație încă neverificată".

"Vom vedea cum a votat. Nu am reușit să verific, am venit de la un eveniment al Ambasadei SUA, a fost o zi foarte, foarte aglomerată. Am trimis punctul de vedere al Guvernului, nu am discutat astazi", a declarat Dăncilă. Anterior, Dăncilă declarase pentru Europa Liberă că reprezentantul României a votat așa cum a spus cu o zi înainte, adică ”împotrivă”.

Viorica Dăncilă a încercat să argumenteze din nou de ce nu a sprijinit-o pe Kovesi la șefia Parchetului European, invocând afectarea imaginii României în situația în care "dosarele care planează" asupra fostei șefe a DNA s-ar adeveri.

"Eu sper să nu afecteze imaginea României. După cum știți, sunt mai multe dosare deschise și dacă unul devine realitate și are influențe asupra imaginii doamnei Kovesi, atunci imaginea României poate fi afectată. (...) Nu am spus că e vinovată sau nevinovată, ci că trebuie lămurite aceste lucruri (...) Sper că niciun dosar din cele care planează asupra dânsei să nu se plieze pe realitate, pentru că acest lucru ar fi o lovitură pentru România", a adăugat Dăncilă.