Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Conform datelor statistice oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.

BrexitFoto: Flickr

Potrivit unui anunț postat pe Facebook de Ambasada Marii Britanii, în cadrul primei lor întâlniri, care a avut loc vineri, ambasadorul Andrew Noble şi ministrul de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie.

Cei doi oficiali i-au îndemnat și pe ceilalți români aflați în Regatul Unit să se înscrie cât mai repede în această procedură, care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Marea Britanie după Brexit.

Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai spun că sunt încurajaţi să facă acest demers în special studenţii români în Marea Britanie, inclusiv cei care încep studiile în această toamnă. Ei ar trebui să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit - statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie.

Legea care împiedică ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord a fost adoptată vineri și de Camera Lorzilor, în aceeași variantă cu cea din Camera Comunelor, ceea ce înseamnă că va deveni efectivă odată cu primirea avizului regal, cel mai probabil luni, scrie The Guardian.

CITEȘTE ȘI:Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie. Cum vor fi afectați în cazul unui Brexit fără acord? / Recomandarea ambasadorului României la Londra