Procurorii au extins urmărirea penală în cazul Caracal și pentru complicitate la omor, în urma unei plângeri a familiei Luizei Melencu vizând-o pe soția lui Gheorghe Dincă, a declarat șeful DIICOT, Felix Bănilă. El a susținut vineri o declarație de presă despre cazul Caracal, preluat de structura centrală a DIICOT în 1 august, fără să răspundă la întrebări și să comunice foarte multe informații noi, făcând practic o cronologie a cazului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este a doua ieșire publică a șefului DIICOT de la dispariția Alexandrei Măceșanu.

"În data de 23 august 2019 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem și pentru complicitate la omor urmare a sesizării formulate de mama victimei Melencu Luiza Mihaela în data de 22 august 2019, cu privire la o presupusă activitate infracțională a numitei Dincă Elena, soția inculpatului”, a spus Bănilă.

De asemenea, în 2 septembrie a fost extinsă din nou urmărirea penală pentru două infracțiuni de profanare de cadavre sau morminte, potrivit șefului DIICOT.

Șeful DIICOT a prezentat cronologic evoluția acestui caz, începând cu 15 aprilie, când autoritățile au fost sesizate în cazul dispariției Luizei Melencu, de 18 ani, fără a furniza însă foarte multe informații noi.

El a enumerat toate procedurile judiciare în acest dosar, care la 1 august a fost preluat de structura centrală a DIICOT și a amintit că suspectul principal, Gheorghe Dincă, a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, cărora le-a incinerat cadavrele. Inițial, el le-a spus anchetatorilor că a ars trupul Alexandrei, iar pe cel al Luizei l-a aruncat în Dunăre. Ulterior, a revenit asupra declarațiilor, susținând că a ars și trupul Luizei și a indicat un loc la marginea unei păduri unde a aruncat cenușa. În urma examinării acestor fragmente, nu s-a putut stabili niciun profil ADN din cauză că oasele erau prea calcinate și s-a dispus o nouă expertiză.

Singurul profil ADN stabilit este cel al Alexandrei Măceșanu, a spus Bănilă, în prezentarea acestui caz.

El a precizat că în această anchetă DIICOT a cerut sprijin și autorităților judiciare din Italia și SUA și că a verificat toate conturile și a identificat toate bunurile mobile și imobile ale lui Gheorghe Dincă și ale familiei acestuia, fiind pus sechestru pe locuințe și mașini ale familiei Dincă.

DIICOT a cerut sprinijul autorităților judiciare din Italia și SUA

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a declarat că în 7 august a fost emis un ordin european de anchetă către autorităţile judiciare din Italia, unde Gheorghe Dincă a stat câțiva ani:

"În vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi pentru a stabili întregul cerc de eventuali participanţi la comiterea faptelor, confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă către autorităţile judiciare din Italia, pentru obţinerea informaţiilor necesare, precum şi dispunerea unei comisii rogatorii către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, în data de 25 iulie 2019.

Prin ordonanţa din 6 august 2019 s-a dispus comunicarea datelor privind existenţa conturilor bancare, a datelor privind veniturile şi tranzacţiile imobiliare, a istoricului asociat administrator în cadrul societăţilor comerciale, conturile societăţilor comerciale astfel identificate deţinute de către inculpat, soţia sa, de cei trei fii şi de fiica acestora şi de ginerele şi nora lor".

Dincă, acuzat de alte trei violuri comise în "casa groazei" din Caracal

Șeful DIICOT a mai spus că, după audierea mai multor persoane, s-a extins urmărirea penală pentru două infracțiuni de viol comise de Gheorghe Dincă asupra altor persoane decât Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

"Procurorii, atât personal, cât și prin intermediul ofițerilor de poliție judiciară delegați au procedat la audierea a numeroase persoane în calitate de martori atât ca evoluție a anchetei, cât și ca urmare a solicitărilor formulate de părțile civile și de reprezentanții acestora. Ca urmare a declarațiilor luate, prin Ordonanța din 22 august 2019 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de viol în raport de alte două persoane vătămate decât cele precizate anterior”, a spus Felix Bănilă.

De asemenea, Bănilă a precizat că la dosarul lui dosarul cauzei de la Caracal a fost reunit și un alt dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în care o altă femeie îl acuză pe Dincă de viol.

"A fost reunit și dosarul (...) formulat ca urmare a declinării în favoarea structurii noastre de parchet de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. O altă persoană vătămată sesizase faptul că în perioada mai - iunie 2019 fusese constrânsă de inculpat (Gheorghe Dincă – n.r.) să întrețină raporturi sexuale cu acesta în locuința inculpatului din municipiul Caracal”, a mai spus Bănilă.

Părinții Alexandrei Măceşanu au fost, joi, la DIICOT, pentru a vedea dosarul după ce INML a trimis raportul care arăta că în proporţie de 99,93% ADN-ul din oasele şi dinţii din butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă aparţine fiicei lor. Rezultatele au indicat profilul genetic al fetei, însă au refuzat să predea buletinul pentru ca INML să emită certificatul de deces.

"Nu am predat niciun act de identitate. Ne-au arătat de la IML, ne-au arătat certificatele acelea, actele, dar tot parcă nu suntem lămuriți că copilul nostru a murit acolo în butoiul acela, parcă tot nu sunt probe suficiente. Noi tot ne legăm de o mică speranță, firicelul acela de speranță ca pe copilul nostru să îl găsim să intre într-o bună zi pe poartă. (...) Din ce am înțeles noi acolo (...) probele care sunt, dinții din care s-a prelevat ADN-ul și oasele... dar ce pot să vă spun este că nici mie nu mi-au spus concret oasele, dacă antropologic, toate oscioarele alea ar forma corpul Alexandrei, deci până nu cercetăm și nu știu ce să zic”, a spus mama Alexandrei Măceșanu, joi, într-un interviu pentru Antena 3.

DIICOT a anunțat oficial, luni, că Gheorghe Dincă a fost transferat din Arestul Poliției Olt în Arestul Preventiv din Capitală pentru noi audieri, dar și pentru a fi supus unei analize comportamentale și pentru o examinare psihiatrică.

Tot luni, DIICOT a anunțat că raportul final de expertiză medico-legală transmis de către Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” arată că "analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase găsite în cenușa din butoiul metalic de la locuința lui Gheorghe Dincă, a condus la stabilirea unui profil ADN unic, aparținând Alexandrei Măceșanu".

Alexandra Măceșanu, de 15 ani, a dispărut miercuri, 24 iulie, după ce a luat o mașină "la ocazie". În același mod a dispărut în luna aprilie și Luiza Melencu, de 18 ani. Suspectul, Gheorghe Dincă, a fost identificat abia vineri, 26 iulie, după ce joi Alexandra a sunat de trei ori la 112 pentru a-și anunța răpirea. După ce inițial a negat că le cunoaște pe cele două fete, Gheorghe Dincă le-a spus anchetatorilor că a ucis-o pe Alexandra și i-a ars trupul. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a procedat la fel și cu Luiza.

Este așteptat și raportul privind oasele identificate într-o pădure de lângă Caracal și despre care Gheorghe Dincă a spus că sunt ale Luizei. Inițial, INML nu a putut identifica un ADN deoarece oasele erau prea calcinate, însă procurorii au cerut refacerea analizelor.