Guvernul afgan este îngrijorat de draftul de acord de pace convenit de americani și reprezentanții talibanilor în cadrul negocierilor din aceste zile și dorește noi clarificări, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui Ashraf Ghani, transmite Reuters.

Foto:

Acordul, care prevede retragerea a aproximativ 5.000 de soldați americani și închiderea a cinci unități militare în schimbul garanțiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru lansarea de atacuri ale militanților asupra SUA, a fost prezentat președintelui Ghani în această săptămână de către trimisul special al SUA pentru pace, Zalmay Khalilzad.

Acordul este primit un scepticism, în general, în contextul în care prezentarea lui are loc pe fondulnoilor atacuri ale talibanilor din Kabul, în care și-a pierdut viața și un diplomat român, în timp ce altul a fost grav rănit. Este vorba despre atacul care a avut loc la un complex comercial în noaptea de luni spre marți.

Scepticismul a fost manifestat și de diplomați americani, printre care fostul ambasador al SUA în Afganistan. Aceștia i-au transmis președintelui american Donald Trump un avertisment asupra consecințelor pe care le va avea retragerea imediată a unui număr atât de mare de soldați americani, arătând că o astfel de măsură riscă să arunce Afganistanul într-un război civil total.

”Guvernul afgan este îngrijorat și de aceea dorim noi clarificări asupra documentului pentru a putea analiza complet pericolele și consecințele negative și pentru a putea preveni astfel de pericole" a mai transmis purtătorul de cuvânt.