Şeful Jandarmeriei Vatra Dornei ar fi încercat să măsluiască probele din dosarul bărbatului care a murit în parcul central după intervenţia unui echipaj de jandarmi care i-a pulverizat spray lacrimogen în față. Femeia jandarm care l-a imobilizat atunci pe bărbat a folosit un alt spray decât cel din dotare, iar comandantul i-ar fi cerut să predea anchetatorilor un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel pe care l-a folosit, împotriva acestuia fiind făcută o plângere penală. Procurorii confirmă că femeia jandarm a folosit alt spray, dar spun că substanța din acesta este identică cu cea din spray-ul din dotarea Jandarmeriei

Momentul in care jandarmii folosesc spray lacrimogenFoto: Captura video

UPDATE 16.42 Spray-ul utilizat conţine o substanţă identică cu cea din spray-ul folosit de Jandarmeria Română, spune Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Potrivit procurorilor femeia jandarm ar fi folosit un spray care nu este în dotarea Jandarmeriei, dar care conține o substanță identică cu cea din spray-ul folosit de obicei de jandarmi.

În cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei în 19 iulie, după intervenţia în forţă a unui echipaj de jandarmi, Parchetul Militar Bacău a pus sub acuzare o jandermeriță, Ana Maria Florescu, pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu, ea fiind plasată sub control judiciar. Ea i-a pulverizat victimei spray lacrimogen în față, de la o distanță de 10-15 centimetri.

Recent, a fost formulată o plângere penală şi împotriva şefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, Bogdan Cruceanu, care ar fi încercat să măsluiască probele din dosar, potrivit avocatului familiei victimei. Plângerea penală împotriva lui Bogdan Cruceanu a fost formulată de către avocatul familiei victimei și a fost depusă la Parchetul Militar, pentru infracţiunile de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, respectiv favorizarea infractorului.

Mai exact, şeful Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei i-ar fi cerut Anei Maria Florescu să predea anchetatorilor un alt spray decât cel folosit în acţiunea de imobilizare a victimei, Ioan Csapai, vrând, astfel, ascunderea probelor reale. Spray-ul folosit de femeia jandarm nu era cel din dotare, pe care trebuia să îl poarte în mod legal, ci un spray pe care şi-l cumpărase ca să se apere de câini, potrivit avocatului Ioan Marocico.

"Dacă vă veţi uita cu atenţie la filmare, pe filmare se vede că la intervenţie a fost folosit un spray cu capac negru, galben, roşu, iar în dotarea Jandarmeriei veţi găsi spray-uri cu capac negru cu albastru, nu au capac roşu cu galben, ca cel din filmare. (....) Din câte cunosc eu, acel spray nu este omologat de Jandarmeria Română să îl folosească la intervenţii. E un spray personal pe care femeia l-a achiziţionat dintr-un magazin pentru a se apăra de câinii vagabonzi de pe stradă", a declarat pentru Mediafax avocatul.

Mai mult, el suştine că spray-ul folosit nu a fost predat iniţial anchetatorilor, după ce comandantul Detaşamentului de Jandarmi din Vatra Dornei i-ar fi ordonat subalternei sale să predea unul din dotarea Jandarmeriei.

"I-a ordonat să ascundă proba cea mai importantă, adică spray-ul. Adică să predea organelor de anchetă un alt spray decât cel folosit la intervenţie, un spray din dotarea Jandarmeriei. (...) Mai exact, comandantul Detaşamentului Vatra Dornei, după ce patrula de jandarmi s-a întors în subunitatea din Vatra Dornei şi i-a raportat faptul că femeia jandarm a folosit alt spray decât cel din dotare, acesta a chemat-o în biroul său personal şi i-a ordonat doamnei să predea anchetatorilor, când vor veni cei de la Poliţie sau de la Parchetul Militar, un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la intervenţie. Repet, i-a ordonat acesteia să nu predea spray-ul folosit la intervenţie (...) Ea, în seara respectivă, când au venit cei de la Poliţie, a predat spray-ul din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la intervenţie. (...) Ulterior, s-a deplasat procurorul militar şi a ridicat şi celălalt spray, ambele se află la Parchetul Militar", a susținut Marocico.

Incidentul a avut loc în 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret, după ce un părinte le-a reclamat jandarmilor că bărbatul, în vârstă de 55 de ani, o atinsese indecent pe fiica sa de doar 12 ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, col. Bogdan Cornaci, a declarat pentru Agerpres că jandarmii au acţionat pentru scoaterea din mulţime şi imobilizarea bărbatului, după ce tatăl şi fetiţa au venit la o femeie jandarm să reclame faptele suspectului. El a adăugat că în timpul intervenţiei jandarmilor bărbatului i s-a făcut rău, a fost chemată salvarea, a fost resuscitat, a fost dus apoi la spital la Vatra Dornei, după care a fost transferat la Suceava.

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea însă că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri. (VEZI AICI FILMUL COMPLET). Bărbatul are câteva zvâcniri, după care rămâne inert. Jandarmii îi pun cătușele și abia după ce încearcă să-l ridice își dau seama că omul nu dă niciun semn de viață. În zonă apar doi polițiști care încep să se agite. Jandarmii îi scot cătușele și îl întind cu fața în sus. Din imaginile filmate, niciunul nu acordă primul ajutor victimei. Jandarmerița care a pulverizat spray-ul nu intervine deloc, stând tot timpul deoparte.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în stop cardio-respirator, resuscitat, iar a doua zi a fost operat, însă ulterior a decedat. Medicii legiști au stabilit că a murit din cauza insuficienței cardio-respiratorii acute, ca urmare a unui infarct enteromezenteric total, potrivit stirisuceava.net.