Mai multe evenimente au fost organizate duminică în Polonia pentru a marca 80 de ani de la invazia trupelor naziste, la 1 septembrie 1939, ceea ce a dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier le-a cerut iertare polonezilor pentru ”tirania nazistă”. BBC prezintă momentul impresionant în care sirenele au sunat în debutul evenimentelor de la Wielun, la ora exactă în care în 1939 au explodat primele bombe în micul oraș polonez.

Wielun (twitter)Foto: Hotnews

Polonia a fost printre țările care au avut cel mai mult de suferit din cauza ororilor războiului, pierzând șase milioane de cetățeni, inclusiv trei milioane de evrei care au fost uciși în lagărele de exterminare naziste.

”Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze a tiraniei germane. Și cer iertare”, a declarat în germană și poloneză Steinmeier, în prezența omologului său polonez. ”Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

Șeful statului a părut să se refere la extrema-dreaptă germană, al cărei co-președinte Alexander Gauland a estimat că anii celui de-al Treilea Reich au fost doar ”găinaț” într-un mileniu german glorios. ”Nu vom uita, vrem să ne amintim și ne vom aminti”, a spus Steinmeier.