Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a cerut scuze duminică victimelor agresiunii germane, în cadrul unei ceremonii la Wielun, la ora exactă în care în 1939 au explodat primele bombe în micul oraș fără apărare din Polonia, localitate care a fost prima victimă a celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Arhiva personala

”Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze a tiraniei germane. Și cer iertare”, a declarat în germană și poloneză Steinmeier, în prezența omologului său polonez.

Polonia a fost lovită dur de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, pierzând milioane de cetățeni, inclusiv trei milioane de evrei.

”Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

Șeful statului a părut să se refere la extrema-dreaptă germană, al cărei co-președinte Alexander Gauland a estimat că anii celui de-al Treilea Reich au fost doar ”găinaț” într-un mileniu german glorios.

”Nu vom uita, vrem să ne amintim și ne vom aminti”, a spus Steinmeier.

Președintele polonez Andrzej Duda a denunțat ”un act de barbarism” și ”o crimă de război” care a deschis Al Doilea Război Mondial la Wielun pe 1 septembrie 1939.

Fum, zgomot și explozii

După ceremonii, cei doi șefi de stat trebuie să viziteze muzeul de la Wielun și să se întâlnească cu supraviețuitorii agresiunii germane în 1939.

”Am văzut morți, răniți... Fum, zgomot explozii, totul ardea”, a spus un martor al bombardării pentru AFP, Tadeusz Sierandt, acum 88 de ani.

Atacul a venit la o săptămână după ce un acord secret, Pactul Ribbentrop-Molotov, a fost încheiat între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică privind împărțirea Europei între ele.

Al Doilea Război Mondial a omorât între 40 și 60 de milioane de oameni, inclusiv șase milioane de evrei, victime ale Holocaustului comis de naziști.

Pe 3 septembrie 1939, Franța și Marea Britanie, aliați ai Poloniei, au declarat război Germaniei, dar fără să lanseze operațiuni importante. Pe 17 septembrie, URSS a atacat estul Poloniei.

Colaborarea dintre naziști și sovietici a luat sfârșit cu atacul lui Hitler asupra URSS-ului pe 22 iunie 1941.