Mai multe imagini cu condițiile de lucru dificile de la Judecătoria Craiova au fost publicate de revista Forumul Judecătorilor, iar în acestea se poate vedea cum într-un birou lucrează înghesuiți 11 magistrați, iar toaleta este insalubră. În acest timp, sunt alocate 18 milioane de euro pentru cumpărarea unui nou sediu pentru Consiliul Superior al Magistraturii, comentează sursa citată.

Judecatoria CraiovaFoto: revista Forumul Judecătorilor

În imagini se poate vedea cum magistrații stau înghesuiți în birouri, într-unul dintre ele lucrând 11 persoane, sala de judecată are mobilier vechi, iar toaleta este insalubră.

"Condiții de lucru la Judecătoria Craiova. Imagini din birourile judecătorilor (unul dintre acestea găzduiește 11 judecători), sala de judecată (cu un geam care nu se poate închide niciodată), biroul procurorilor, respectiv toaleta pentru justițiabili. În acest timp, 18 milioane de euro sunt alocate de Guvernul României exclusiv achiziționării unui nou sediu pentru Consiliul Superior al Magistraturii...", este mesajul postat pe pagina de Facebook a revistei Forumul Judecătorilor.

În această vară a fost declanşată procedura de achiziţionare a unui imobil pentru a fi folosit de către Consiliul Superior al Magistraturii ca sediu nou, în suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18 milioane de euro).

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziția unui nou sediu, considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a susținut că de aproximativ 14 ani instituția funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice. CSM mai susține că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, "nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat".