Trei din cei nouă judecători din Consiliul Superior al Magistraturii - Andreea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan - se delimitează de comunicatul Secției pentru judecători și în care președintele Klaus Iohannis este acuzat că încalcă grav independența și prestigiul justiției, prin "referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea profesională" a Danei Gîrbovan. Ei i-au transmis președintelui CSM, Lia Savonea, că nu sunt de acord cu publicarea unui astfel de comunicat, unul dintre argumente fiind că întreagă procedura de modificare a componenței Guvernului este una eminamente politică și nu are nicio legătură cu independența justiției.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Judecătoarea Andreea Chiș a declarat pentru HotNews.ro că judecătorii din CSM au fost consultați, pe e-mail, de către președintele Consiliului, Lia Savonea, privind acest comunicat de presă. Trei dintre ei - Andreea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan - s-au opus ca instituția să transmită public un punct de vedere.

Opiniile celor trei judecători transmise președintelui CSM și obținute de HotNews.ro:

Andreea Chiș:

"Un fost judecător este cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată ministru al justiției. Indiferent, însă, de opinia noastră asupra calităților personale și profesionale ale unui coleg propus, în circumstanțele date, un astfel de comunicat poate plasa instituția noastră în contextul campaniei electorale pentru prezidențiale, în care Președintele și Primul Ministru, cele două persoane implicate în numire, sunt candidați. Acesta este motivul principal, pe care îl consider suficient, pentru care mă opun unui astfel de comunicat în acest moment. În măsura în care nu sunteți de acord cu opinia mea, va rog să menționați că decizia de a da comunicatul a fost luată cu majoritate".

Mihai Bălan:

"Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece întreagă procedura de modificare a componenței Guvernului României este una eminamente politică și nu are nicio legătură cu independența justiției. Atât propunerea formulată de Primul Ministru, cât și decizia Președintelui României sunt acte politice și, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc să fiu implicat în niciun fel în aceste acțiuni. În discursul Președintelui nu există nicio referire la independența sau probitatea profesională a dnei Gîrbovan care să atragă o reacție de acest fel din partea CSM. Dna Gîrbovan a participat la această procedură nu în calitate de reprezentantă a Autorității judecătorești, ci de candidat propus de partidul de guvernământ. În situația în care se va emite acest comunicat, va rog să menționați că a fost adoptat cu majoritate".

Bogdan Mateescu:

"Arhitectura constituțională nici nu permite unui judecător în funcție să fie nominalizat ca ministru. Un judecător nu poate fi ministru, o spune explicit și CCR în decizia 45. Referirile la un judecător -propunere de ministru - nu pot aduce atingere sistemului judiciar în ansamblu, autorității judecătorești. Respect alegerea colegei Gîrbovan, însă nu pot fi de acord cu acest comunicat".

Secția pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trsnsmis joi un comunicat de presă în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că încalcă grav independența și prestigiul justiției, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea profesională a Danei Gîrbovan, refuzată pentru funcția de ministru al Justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției, se arată în comunicatul semnat de Secția pentru judecători din CSM.

"Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.

Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului", se mai precizează în documentul citat.

Dana Gîrbovan și-a depus luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit atunci de urgență și i-a aprobat solicitarea. Gîrbovan a explicat că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numire a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge "în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt "inacceptabile”.

"Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu, a argumentat Iohannis respingerea propunerii pentru Justiție.

Ulterior, Dana Gîrbovan a anunțat pe Facebook că își retrage demisia din magistratură și că va cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de retragerea demisiei. Gîrbovan a mai spus că va "răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este "total împotriva valorilor democratice", după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea”.