​Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, alături de fostul vicepreședinte al ANAF, Viorel Comăniță, fostul comisar general adjunct al Gărzii financiare, Sorin Florea, și soția sa Andreea Blejnar.

Sorin Blejnar (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, Blejnar, Comăniță și Florea ar fi primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală a societății acestuia. Banii destinați fostului șef al Fiscului ar fi fost primiți de soția acestuia de la doi interpuși ai omului de afaceri. Concret, Blejnar ar fi primit între mai 2011 și aprilie 2012 1,2 miliaone de euro, Comăniță - 960.000 de euro, iar Florea - 300.000 de euro.

„Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale. Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, se arată în comunicatul DNA.

Sorin Blejnar este în inchisoare după ce în mai magistrații Curții de Apel București l-au condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de trafic de influență. În primă instanță, Blejnar primise o pedeapsă de 6 ani de închisoare.