Reprezentanța Comisiei Europene în România atrage atenția, într-un mesaj pe Facebook, asupra unei informații false care circulă pe diferite rețele de socializare, referitoare la prezența unui nor radioactiv deasupra României și în sprijinul căreia este adusă drept dovadă o hartă realizată de serviciul științific intern al Comisiei. „Harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie (...) Nu s-a primit niciun avertisment care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, spune Reprezentanța Comisiei Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparține Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub - Joint Research Centre), serviciul științific intern al Comisiei Europene. Harta reflectă media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, arată Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-o postare pe pagina de Facebook.

„Harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare. Statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă”, mai explică Reprezentanța Comisiei Europene.

Mesajul care ar fi circulat pe rețelele de socializare recomandă ca în cursul zilei de luni, de la ora 12.00 până seara, „să nu ieșiți prea mult din casă și mai ales la drum”. „Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României, dinspre Rusia”, se mai spunea în mesaj.

Citește și:

Accidentul de la Arhanghelsk. Ce știm până acum despre misterioasa explozie a rachetei rusești / Localnicii din Nyonoksa spun că li se cere să părăsească localitatea lunar

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular